"Kto dobrze orze, ma chleb w komorze" - domowy wypiek pieczywa - cz.4

Opublikowano: 29.08.2013
Autor: Alex_M
"Kto dobrze orze, ma chleb w komorze" - domowy wypiek pieczywa - cz.4
Wakacje dobiegają końca. Od poniedziałku dzieci pójdą do szkoły, a rodzice znowu będą kombinować co dać dziecku na drugie śniadanie. Jeśli chętnie zjada kanapki i owoce to połowa sukcesu. Jednak z tego co wiem, większość dzieci woli polane lukrem drożdżówki, pączki czy o zgrozo! batoniki. Co dać naszym pociechom zamiast tych uwielbianych słodkości? Co zapakować do plecaka, żeby zostało zjedzone, a nie wyrzucone do śmietnika czy podrzucone psu sąsiadów?

 

Może zamiast przesłodzonych kupnych drożdżówek i pączków smażonych na starym oleju dacie dzieciom do szkoły upieczoną w domu bułeczkę?  
Scones lub bułeczka z żurawiną razem z kartonikiem mleka lub dobrego soku będzie fajną przekąską w szkole. Puszystą bułeczkę maślaną można posmarować masłem i przełożyć serem żółtym. A dla tych, którzy uwielbiają drożdżówki i pączki można upiec domowe drożdżówki z marmoladą różaną lub inną ulubioną.  
Poniżej polecam kilka przepisów, przetestowanych (ze skutkiem pozytywnym) na mojej córce ;)

Puszyste maślane bułeczki pszenne


250 ml mleka,  100 g masła,  2 łyżeczki cukru,  1 płaska łyżeczka soli,  2 jajka,  4 szklanki (o pojemności 250ml) mąki pszennej typ 650,  10 g suchych drożdży

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i lekko wymieszać. Wlać mleko i wbić jajka. Masło rozpuścić i lekko ostudzić, wlać do reszty składników. Wyrobić na gładkie i odchodzące od miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.  Po tym czasie ciasto zagnieść i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 12 kawałków.  Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub specjalną matą. Odstawić do napuszenia na około 20-30 minut.  Piec około 20 minut w 190stopniach, ostudzić na kratce.


Bułeczki z żurawiną



250 ml mleka,  20g drożdży,  2,5 łyżki cukru,  100 g twarożku,  75 g masła,  440 g mąki,  0,5 łyżeczki soli,  120 g suszonej żurawiny, mleko i sezam do posmarowania i posypania   

Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. W pojemnika wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wrzucić twarożek i zaczyn, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie wsypać żurawinę, wyrobić, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.  Następnie ciasto zagnieść i  podzielić na około 14 kuleczek.  Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do napuszenia na około pół godziny. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec około 15 minut w 200 stopniach

Drożdżówki z marmoladą różaną 

50g drożdży,  60 g masła,  1,5 szklanki mleka,  2 jajka,  5łyżek cukru,  750 g mąki,  0,5 łyżeczki soli

Mały słoiczek marmolady różanej     Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, jajka, resztę cukru a na koniec sól. Wyrobić gładkie ciasto.  Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 20-25 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na dłoni, włożyć łyżkę marmolady i zlepić jak pieroga.  Uformować okrągłą lub podłużną bułeczkę i ułożyć je wszystkie na papierze do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia.  Po tym czasie włączyć piekarnika i nagrzać go do 190st. Piec ok. 20 minut.

Scones czyli ciacho-bułeczka

2 jajka, mleko,  50 g cukru waniliowego domowego,  pół łyżeczki soli,  90 g masła,  400 g mąki,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  75-100 g żurawiny

Jajka wbić do szklanki o pojemności ok. 250ml i uzupełnić mlekiem do pełna. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło i przesiekać. Dodać płyn (zostawić odrobinę na posmarowanie bułeczek).  Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm.  Przy pomocy dziecięcych rączek wycinać szklanką krążki i układać na papierze do pieczenia.  Pozostawionym wcześniej płynem posmarować bułeczki, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10-15 minut (ja piekłam 10 ponieważ zrobiłam troszkę cieńsze bułeczki).    

 

Smacznego :)

prymat