Może zamiast przesłodzonych kupnych drożdżówek i pączków smażonych na starym oleju dacie dzieciom do szkoły upieczoną w domu bułeczkę?
Scones lub bułeczka z żurawiną razem z kartonikiem mleka lub dobrego soku będzie fajną przekąską w szkole. Puszystą bułeczkę maślaną można posmarować masłem i przełożyć serem żółtym. A dla tych, którzy uwielbiają drożdżówki i pączki można upiec domowe drożdżówki z marmoladą różaną lub inną ulubioną.
Poniżej polecam kilka przepisów, przetestowanych (ze skutkiem pozytywnym) na mojej córce ;)
Puszyste maślane bułeczki pszenne
250 ml mleka, 100 g masła, 2 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2 jajka, 4 szklanki (o pojemności 250ml) mąki pszennej typ 650, 10 g suchych drożdży
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i lekko wymieszać. Wlać mleko i wbić jajka. Masło rozpuścić i lekko ostudzić, wlać do reszty składników. Wyrobić na gładkie i odchodzące od miski ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie krótko zagnieść i podzielić na 12 kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub specjalną matą. Odstawić do napuszenia na około 20-30 minut. Piec około 20 minut w 190stopniach, ostudzić na kratce.
Bułeczki z żurawiną
250 ml mleka, 20g drożdży, 2,5 łyżki cukru, 100 g twarożku, 75 g masła, 440 g mąki, 0,5 łyżeczki soli, 120 g suszonej żurawiny, mleko i sezam do posmarowania i posypania
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. W pojemnika wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wrzucić twarożek i zaczyn, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać żurawinę, wyrobić, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto zagnieść i podzielić na około 14 kuleczek. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce do napuszenia na około pół godziny. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec około 15 minut w 200 stopniach
Drożdżówki z marmoladą różaną
50g drożdży, 60 g masła, 1,5 szklanki mleka, 2 jajka, 5łyżek cukru, 750 g mąki, 0,5 łyżeczki soli
Mały słoiczek marmolady różanej Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe, dodać łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, rozpuszczone masło, jajka, resztę cukru a na koniec sól. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 20-25 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć na dłoni, włożyć łyżkę marmolady i zlepić jak pieroga. Uformować okrągłą lub podłużną bułeczkę i ułożyć je wszystkie na papierze do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie włączyć piekarnika i nagrzać go do 190st. Piec ok. 20 minut.
Scones czyli ciacho-bułeczka
2 jajka, mleko, 50 g cukru waniliowego domowego, pół łyżeczki soli, 90 g masła, 400 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 75-100 g żurawiny
Jajka wbić do szklanki o pojemności ok. 250ml i uzupełnić mlekiem do pełna. Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło i przesiekać. Dodać płyn (zostawić odrobinę na posmarowanie bułeczek). Szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Przy pomocy dziecięcych rączek wycinać szklanką krążki i układać na papierze do pieczenia. Pozostawionym wcześniej płynem posmarować bułeczki, najwygodniej pędzelkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 10-15 minut (ja piekłam 10 ponieważ zrobiłam troszkę cieńsze bułeczki).
Smacznego :)