Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru (najlepiej cukru pudru)
- ew. łyżka kakao
+ 4 kostki czekolady białej, groszki na oczy i flamastry spożywcze (lub lukry w tubkach)
Z podanych składników zagniatamy ciasto i schładzamy przez 30 min w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wycinamy foremką kształt rybki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Radełkiem możemy zrobić 3 fale przed ogonem rybek. Pieczemy w temp 190st aż nabiorą ładnego koloru. Studzimy.
Białą czekoladę rozpuszczamy i przyklejamy na nią groszki jako oczy. Czarnym flamastrem rysujemy kropeczki, a lukrami ozdabiamy wgłębienia, które zrobiliśmy radełkiem.
Smacznego :)