Kruche babeczki z kremem, owocami i ciasteczkami cynamonowymi

Opublikowano: 02.01.2013
Autor: Russkaya
Kruche babeczki z kremem, owocami i ciasteczkami cynamonowymi
Wbrew pozorom ich wykonanie wcale nie jest czasochłonne i poradzi sobie z nimi każdy, nawet dopiero co stawiający pierwsze kroki w kuchni kucharz czy gospodyni ;) Babeczki wykonane są z ciasta kruchego, wypełnia je pyszny krem budyniowy z owocami, a udekorowane są uroczymi ciasteczkami w kształcie zwierzątek. Taki deser cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy :) Z podanej porcji otrzymamy około 22 babeczek.


Najpierw zajmujemy się kruchymi ciasteczkami z cynamonem.
 
 
Składniki:
 
  • 150g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
 
Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, sól, cynamon i mieszamy je ze sobą.
Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i szybko zagniatamy ciasto. Ważne jest, by w czasie zagniatania nasze ręce były zimne i by nie zagniatać ciasta zbyt długo. Tylko tak uzyskamy naprawdę kruche ciasteczka. Gdy ciasto jest już gotowe, schładzamy je w lodówce (1.5 godziny).
Nagrzewamy piekarnik do 200st.
Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm. Specjalnymi foremkami w kształcie zwierzątek wycinamy ciasteczka (jeśli nie posiadamy takich foremek to możemy użyć dowolnych, np serduszek, gwiazdek czy pociąć ciasto radełkiem z karbowaną końcówką) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika blachę z ciasteczkami.
Pieczemy do czasu aż nabiorą ładnego koloru.
Delikatnie zdejmujemy je z blachy i studzimy.
 
 
Kruche babeczki:
 
  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
 
Postępujemy podobnie, jak przy pieczeniu kruchych ciasteczek z cynamonem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i szybciutko zagniatamy ciasto. Schładzamy je porządnie w lodówce.
Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem/ margaryną i posypujemy mąką, by nie przykleiło się do nich nasze ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 200st i w czasie, kiedy będzie się nagrzewał, zajmujemy się przygotowaniem babeczek.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie, wycinamy foremką lub szklanką kółeczka i wylepiamy nimi foremki.
Tak wylepione foremki układamy na blaszce do pieczenia.
Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 200st.
Wyjmujemy je z foremek dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną, ponieważ są bardzo kruche i delikatne.
 
 
Krem budyniowy:
  • opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem)
  • 380ml mleka
  • 2/3 kostki miękkiego masła
  • łyżeczka lub dwie cukru
 
 
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka (380ml). Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy z odrobiną cukru. Gdy otrzymamy jasną masę, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując.
 
* Ja do kremu dodałam troszkę pokrojonej w kosteczkę cukinii z zalewy na słodko (w smaku przypomina ananas). Ale równie dobrze można dodać do niej np brzoskwinie świeże lub z syropu, gruszki...
 
 
Dodatkowo:
  • owoce - u mnie są to maliny, jagody
 
 
Babeczki nadziewamy kremem, dekorujemy ciasteczkami i owocami.
 
Zapraszamy przyjaciółkę, zaparzamy dwie filiżanki ulubionej herbaty i delektujemy się naszym przygotowanym własnoręcznie wypiekiem :-)



prymat