Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik w warzywnej potrawce

Królik miłe zwierzątko futerkowe nie tylko kojarzy się z np. maskotką dla dzieci ale z pysznym mięsem.

Króliki choduję od kilku lat za namową 7 - letniego Syna Mikołaja.

Tak spodobały mu się małe króliczki u babci,że nie było innego wyjścia tylko wziąć je do domu.  Oczywiście mamy ich tylko tyle by od czasu do czasu mieć dla siebie na obiad. Zwierzątka wymagają opieki  i zagladania do nich ale potem wynagradzają swoim smacznym mięsem.

 

Moja propozycja na królika to :

                                                Królik w warzywnej potrawce.

 

 

Królik w warzywnej potrawce

  • 4 nogi od królika
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 1 cebula biała
  • 1cebula czosnkowa
  • olej do smażenia
  • woda do podlewania w razie potrzeby
  • rozmaryn Prymat
  • pieprz czarny ziarnisty świeżomielony Prymat
  • curry Prymat
  • Papryka czerwona mielona Prymat

 

 

Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.

Nogi z królika posypujemy curry, pieprzem, rozmarynem oraz papryką mieloną .

 

 

Królik w warzywnej potrawce

 

Warzywa kroimy w paski, a fasolkę kroimy na pół. 

 

 

Królika wsadzamy do garnka i dusimy około 20 minut. Podlewamy wodą .


Królik w warzywnej potrawce

 

Dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem kolejne 20 minut aż mięso i warzywa będą miękkie.

Tak przygotowane mięso podajemy do ziemniaków , klusek śląskich czy kopytek.

 

 

Królik w warzywnej potrawce



Tajemnicą pysznego mięsa z królika jest dobre jego doprawienie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak