Królik w warzywnej potrawce
Króliki choduję od kilku lat za namową 7 - letniego Syna Mikołaja.
Tak spodobały mu się małe króliczki u babci,że nie było innego wyjścia tylko wziąć je do domu. Oczywiście mamy ich tylko tyle by od czasu do czasu mieć dla siebie na obiad. Zwierzątka wymagają opieki i zagladania do nich ale potem wynagradzają swoim smacznym mięsem.
Moja propozycja na królika to :
Królik w warzywnej potrawce.
- 4 nogi od królika
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cebula biała
- 1cebula czosnkowa
- olej do smażenia
- woda do podlewania w razie potrzeby
- rozmaryn Prymat
- pieprz czarny ziarnisty świeżomielony Prymat
- curry Prymat
- Papryka czerwona mielona Prymat
Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Nogi z królika posypujemy curry, pieprzem, rozmarynem oraz papryką mieloną .
Warzywa kroimy w paski, a fasolkę kroimy na pół.
Królika wsadzamy do garnka i dusimy około 20 minut. Podlewamy wodą .
Dodajemy warzywa i dusimy pod przykryciem kolejne 20 minut aż mięso i warzywa będą miękkie.
Tak przygotowane mięso podajemy do ziemniaków , klusek śląskich czy kopytek.
Tajemnicą pysznego mięsa z królika jest dobre jego doprawienie.