Krewetki cenione są ze względu na smak i wartości odżywcze. Mają także mało kalorii. Krewetki jedni nie lubią i nie tkną ich inni zajadają się ze smakiem. Występują w wodach całego świata, także w Bałtyku, jednak ze względu na ich niewielki rozmiar używa się je tylko jako przynętę.
Krewetki dzielą się na :
Krewetki królewskie
Te ogromnych rozmiarów krewetki mogące mierzyć do 20 cm długości, pochodzą z krajów o ciepłym klimacie, głównie Senegalu.
Krewetki tropikalne i północnoatlantyckie
Są najbardziej popularne, i maja delikatny smak i soczyste mięso. Można je kupić świeże i mrożone.
Krewetki szare
Mierzą średnio około 8 cm. Często usuwa się jedynie głowę a pancerz i skorupka jest zjadana.
Prawdziwym rarytasem są krewetki świeże - pełnia sezonu trwa między początkiem sierpnia a końcem października. Kupując krewetki należy zwrócić uwagę na ich zapach. Jak krewetki maja czarne przebarwienia świadczy to o tym że są zepsute. Świeże po zakupie można przechowywać maksymalnie dwa dni.
Krewetki świeże należy najpierw obrać z odwłoka, i z dróg pokarmowych, jest to cienka nitka ciemna która biegnie wzdłuż grzbietu.
Kupując mrożone krewetki należy zwrócić uwagę na grubość lodu czyli glazury. Zbyt gruba warstwa może świadczyć o tym ze były źle przechowywane.
Lepsze są mrożone krewetki w opakowaniach próżniowych. Mrożone krewetki należy przesypać do miseczki wstawić do lodówki i poczekać aż odtajają. Zawierają one dużo białka łatwo przyswajalnego. Mają niską wartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne.
Zawierają cenne witaminy z grupy B, witaminę B12 i B3. Zawierają również jod, wapń,
selen, fluor oraz - w mniejszych ilościach - żelazo, magnez i cynk.
Krewetki zawierają dosyć dużo cholesterolu, który jest zlokalizowany w głowie i ikrze których się nie spożywa. Wystarczyć doprawić krewetki czosnkiem, cebulą i oliwą czyli tym co obniża cholesterol.
Krewetki nie powinno się poddawać długiej obrócę termicznej bo będą gumowate. Wystarczy dosłownie chwila duszenia ich na patelni i danie gotowe.
Krewetki można kupić:
Gotowane-po złowieniu są zaraz gotowane we wrzącej wodzie.
Duszone- Należy unikać tych małych krewetek z skorupach, bo mięso ich będzie wodniste
Surowe- Powinny być w pozycji lezącej i nie skulone, nie powinny pachnieć amoniakiem
Mrożone- lepiej wybierać te większe krewetki, i rozmrażać je w lodówce, nie zostawić na zewnątrz.
Surowe krewetki należy blanszować we wrzącej wodzie 3 minuty. Aż się zaróżowią.
Z krewetek można zrobić tatar, grillować, podsmażyć, dodać do sosu, zupy, z masełkiem dusić.
Niektórzy zostawiają ogon przy krewetkach bo ładniej się prezentują.
Szaszłyki z tofu na roszponce z sosem miętowym
1 garść roszponki
1 opakowanie tofu naturalne
6 krewetek koktajlowych
4 pomidorki koktajlowe
2 cebule czerwone
1 cukinia
1 papryczka chili
10 gałązek mięty
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki śmietany zagęszczonej
½ łyżeczki oregano
½ łyżki bazyli suszonej Sól Pieprz
5 łyżek oliwy
Krewetki marynuję w 2 łyżkach oliwy, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano. Miętę myję, obieram listki, miksuję blenderem razem z jogurtem i śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Tofu kroję na kwadraty, cebulę obieram i odrywam łuski. Papryczkę chili kroję wzdłuż, usuwam nasiona i kroję na kawałki. Cukinię kroję w plastry, pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam cukinię, cebulę, papryczkę chili, tofu, krewetkę, pomidorka. I tak powtarzam do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję oregano, polewam oliwą. Grilluję na grillu elektrycznym. Na talerz układam roszponkę na to szaszłyki. Polewam sosem miętowym. Talerz dekoruję kwiatkiem z cebuli czerwonej. Plastry cukinii nabijam na wykałaczki i układam koło kwiatka.
Sałatka z dzikim ryżem i krewetkami
6 liści sałaty masłowej
10 krewetek królewskich
½ opakowania mozzarelli kulki małe
1 cebula czerwona
7 gron winogrono ciemne
5 pomidorków koktajlowych
6 oliwek zielonych
½ papryczki chili
5 łyżek ryżu dzikiego ugotowanego
Sól Pieprz
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano suszone
Olej
3 łyżki sosu vinegrette
Krewetki marynuję w oliwie, dodaję, sól, pieprz, bazylię, oregano, pokrojoną papryczkę chili. Odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni 1 minutę. Sałatę myję, osuszam, strzepię, i układam na talerzu. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dziki ryż, winogrono, mozzarellę. Następnie dodaję pomidorki koktajlowe, krewetki, oliwki. Sałatkę polewam sosem vinegrette.
Tort z polenty z cukinią, krewetkami i tofu

300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone
Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym,
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
na 20 minut 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe,
i pokrojone tofu, na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
Smacznego
Oliwkowa marynata z krewetkami
100 gram oliwek czarnych
100 gram oliwek zielonych
½ papryczki chilii
Liście mięty garść mała
1 cebula czerwona
10 dkg sera lazur błękitnego
Oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżka octu winnego
Pieprz kolorowy
3 krewetki
Sól Cytryna
1 pomidor duży
Oliwki czarne i zielone wrzucam do miseczki, dodaję pokrojoną cebulę czerwoną w piórka, papryczkę chili pokrojoną bez pestek, liście mięty, ser lazur, czosnek posiekany , ocet winny, oliwę z oliwek, całość mieszam i odstawiam. Krewetki obieram , kropie cytryną, marynuje w oliwie dodaje sól, pieprz, i smażę 1 minutę z każdej strony podaję z marynatą z oliwek. Różę robie z pomidora i dekoruję talerz. Smacznego
Śródziemnomorska uczta z krewetkami
300 gram makaronu z pięciu zbóż
5 kostek szpinaku
20 krewetek koktajlowych mrożonych
4 łyżki groszku zielonego mrożonego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili czerwona
1 papryczka chili żółta
7 pomidorków koktajlowych
3 dkg sera feta
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
Sól Pieprz
2 łyżki soku z cytryny
4 oliwki czarne
4 oliwki zielone
Oliwa
Odmrażam krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano, bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą. Szpinak wrzucam na drugą patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami.
Grillowany ananas w sałatce z krewetkami
1/2 ananasa świeżego
1/2 szklanki groszku mrożonego
1/2 limonki
1/2 papryki czerwonej
1 kawałek papryki żółtej
4 pomidorki koktajlowe
10 dkg krewetek mrożonych przyprawionych
6 liści salaty lodowej
natka pietruszki
3 łyżki sosu vinaigrette
1/2 papryczki chili świeżej
4 łyżki wina białego wytrawnego.
Ananasa obieram ze skórki, wycinam środek niejadalny. Kroję na plastry i grilluję na grillu elektrycznym albo na patelni grillowej. Ananasa posmarowałam odrobiną oleju. Groszek mrożony przesmażyłam na patelni na oleju około minutę. Sałatę liście myję i kroję nożem. Przekładam do miski, dodaję groszek ostudzony, pokrojone kawałki ananasa, paprykę pokrojoną. Krewetki smażę na patelni na oleju dosłownie chwilę, dolewam wino i duszę do momentu wchłonięcia płynu. Jak przestygną dodaję do sałatki. Całość mieszam, przekładam do miseczki, dekoruję papryczką chili, pomidorkami cząstki, natką pietruszki, kawałkami limonki. Polewam sosem vinaigrette.
Smacznego :-)