Krem z pora z imbirem i czosnkiem

Opublikowano: 04.01.2013
Autor: Russkaya
Krem z pora z imbirem i czosnkiem
"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.5. Bardzo lekki i pożywny krem z pora. Dzięki dodatkowe imbiru i czosnku ma w sobie to "coś" :) Fajny rozgrzewający posiłek po ciężkim dniu. Nie trzeba przy nim stać pół dnia. Wymaga niewielkiego nakładu finansowego. I co najważniejsze, jest pyszny!

Krem z pora z imbirem i czosnkiem


Składniki na 2 porcje:

  • duży por- pokrojony w plasterki
  • 3 ząbki czosnku- przeciśnięte przez praskę
  • cebula- obrana i pokrojona w piórka
  • 2 ziemniaki- obrane, umyte i pokrojone w kostkę
  • 600ml bulionu
  • malutki kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • jogurt do podania
  • odrobina oleju

 

Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy cebulę i pora (około 3 minut).

Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, listek laurowy i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy czosnek na około 5 minut przed końcem gotowania. Usuwamy po tym czasie listek laurowy. Dodajemy starty imbir.

Blenderujemy zupę.

Doprawiamy do smaku i podajemy z jogurtem.

Smacznego :)

 

Krem z pora z imbirem i czosnkiem

prymat