Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z grochu z kaszą bulgur

Dziś u nas obiad wegetariański. Kotlety z grochu obłuskanego, z kaszą bulgur i pyszną surówką z kapusty pekińskiej. Kasza bulgur jest najbardziej popularna w kuchni bliskowschodniej. Smakiem przypomina ryż, a wyglądem kaszę pęczak. Zawiera dużo białka, ma niski indeks glikemiczny i daje uczucie sytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna

Składniki ; na kotlety (10 sztuk)

  • 1 szklanka grochu
  • 2 szklanki wody lub nieco więcej 
  • 1 łyżeczka wegety 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek, 
  • cząber 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko 
  • koperek lub pietruszka 
  • 1 czerstwa kajzerka 
  • bułka tarta lub inna panierka, u nas owsiana 
  • oliwa lub olej do smażenia 
  • pieprz, 
  • sól 


Wykonanie;

Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego. Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego!!!

Kotlety z grochu z kaszą bulgur 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak