Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety - numer jeden na liście ulubionych potraw

Co jednak sprawia, że ciągle mnie \"uwodzi\".... kotlet? Może jego złocista \"uroda\" oraz to, co kryje się w jego \"wnętrzu\". Mam nadzieję, że wybaczycie mi, Drodzy Doradcy Smaku, tę żartobliwą personifikację.

Kiedy ktoś pyta mnie, jakie danie jest moim ulubionym, bez wahania odpowiadam: KOTLETY:

Gdy rozmawialiśmy z rodziną na temat weselnego menu, mąż żartował, że skoro mamy wybrać siedem gatunków mięsa, z pewnością będzie siedem różnych, ale... kotletów... Oczywiście tak się nie stało, ponieważ wzięliśmy pod uwagę innych gości;)

 

Co jednak sprawia, że ciągle mnie "uwodzi".... kotlet? Może jego złocista "uroda" oraz to, co kryje się w jego "wnętrzu". Mam nadzieję, że wybaczycie mi, Drodzy Doradcy Smaku, tę żartobliwą personifikację.

 

Czasem (gdy mam zrobić kotlety) zastanawiam się właśnie nad "kotletowym wnętrzem". Poniżej kilka moich ulubionych:

 

- pierś z kurczaka warto włączyć do menu, ponieważ zawiera pełonowartościowe białko i jest źródłem cennych witamin, takich jak: A czy B 12. Ponadto jest mniej kaloryczna niż mięso wieprzowe :)

- pieczarki również zawierają sporo białka, są bogate w błonnik i prowitaminę D oraz witaminy z grupy B. Są także źródłem żelaza i potasu

- feta jest źródłem wapnia, dzięki czemu chroni przed osteoporozą

Kotlety - numer jeden na liście ulubionych potraw

 

- koperek jest nie tylko cenną przyprawą, ale również świetnym środkiem leczniczym

Kotlety - numer jeden na liście ulubionych potraw

 

 

Kotlety - numer jeden na liście ulubionych potraw

 

- brokuły - niezwykłe warzywo, które jest źródłem witamin: C, A, B, PP oraz magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Zawierają także antyoksydanty, które zapobiegają działaniu wolnych rodników

 

Kotlety - numer jeden na liście ulubionych potraw

 

Więcej pomysłów na kotlety w mojej księdze przepisów :) SERDRCZNIE ZAPRASZAM

 

borgia 03.08.2011 22:56
A wiesz, że to z lenistwa ;). Teraz za jednym ruchem mam wszystko. Szkoda tylko, że nie od razu na talerzu... Tak naprawdę muszę się przyznać, że zanim pojęłam do czego ten przycisk służy... to długi czas minął. Nie tu. Tu już wiedzialam. Taki drobiazg, a ułatwia bardzo pisanie.
Faustyna 03.08.2011 19:01
Nacisnęłam edycję, wszystko poprawiłam, ale poprawki nie wskakują. Na szczęście wszystko mam skopiowane:) Dziękuję za pomoc:)
borgia 03.08.2011 18:39
Mam taką radę - pisz na brudno, bo w razie problemów możesz skopiować i wkleić w każdej chwili. Mnie kilka pierwszych postów też poszło... i się nauczyłam. Wiem, że Koperek też pisze na brudno. Możesz jednak wejść i nacisnąć edycję - dokończyć to, czego już nie ma. Niestety z głowy. Ale te zapiski na brudno mogą się kiedyś przydać - jak zdecydujesz się prowadzić własny blog poza DS. Jest taka akcja Doradcy dotycząca blogów: http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/611/akcja-przenies-swojego-bloga-kulinarnego-i-odbierz-500zl-i-t.html - poczytaj i zobacz. Wydaje mi się, że warto.
Faustyna 03.08.2011 18:12
Borgio, dziękuję za wskazówki. To mój pierwszy blog :) Niestety to tylko połowa mojego wpisu. Czy wiesz może, dlaczego tak się stało?
borgia 03.08.2011 17:04
Faustyno jak piszesz sobie tekst to luknij na to jest nad nim. Tam masz różne fajne rzeczy - możesz zrobić tłusty druk, możesz go podkreślić czy też pisać kursywą. I możesz też... zaznaczyć (tak jakbyś kopiowała) tekst np. Kotlety z koperkowym wnętrzem i nacisnąć \"łańcuszek\", który tam jest. W ramkę jaka Ci wyskoczy wklej odnośnik http:// (link) i zaakceptuj. Wtedy będziesz miała tekst, na który będzie można najechać myszką i nacisnąć. I od razu człowiek znajdzie się w Twojej księdze na tym konkretnym przepisie. Spróbuj... :). Bo każde wnętrze jest tego warte.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak