Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce
Warzywo niecodzienie spożywane w takiej wersji. Otoczone pietruszkową panierką idealnie zastępują tradycyjnego schabowego.
Składniki na kotleciki selerowe:
1 seler korzeniowy,
2 jajka,
bułka tarta Prymat ,
oregano Prymat,
sól ziołowa do smaku,
pieprz czarny mielony Prymat,
świeża natka pietruszki,
olej do smażenia,
15 g margaryny
Seler obieramy i kroimy w 1 cm plastry.
W garnku gotujemy wodę ,solimy do smaku.
Wkładamy plastry selera a garnek zdejmujemy z ognia.
Seler wyjmujemy po 10 minutach.
Przestudzony seler posypujemy oregano, solą ziołową i pieprzem.
Do jednej miseczki wbijamy jajka a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Seler maczamy w jajku , a następnie w bułce z natką .
Wszystkie obtoczone porcje układamy na talerzu, a następnie smażymy na rumiano z obu stron.
Gdy przewrócimy usmażoną stroną do góry kładziemy na każdym kawałku selera po kawałku margaryny. Podajemy z ziemniakami. Doskonałe także jako zimna przekąska.
Smacznego.