Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: IZABELA29
Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce
Kotleciki z selera, smaczne i delikatne zamknięte w chrupiącej panierce z bułki tartej. Same witaminy.

                                 Kotleciki z selera w pietruszkowej panierce

 

Warzywo niecodzienie spożywane w takiej wersji. Otoczone  pietruszkową panierką idealnie zastępują  tradycyjnego schabowego.

 


     

 


Składniki na kotleciki selerowe:

1 seler korzeniowy,
    2 jajka,
    bułka tarta Prymat ,
    oregano Prymat,
    sól ziołowa do smaku,
    pieprz czarny mielony Prymat,
     świeża natka pietruszki,
    olej do smażenia,
    15 g margaryny




Seler obieramy i kroimy w 1 cm plastry.

W garnku gotujemy wodę ,solimy do smaku.

Wkładamy plastry selera a garnek zdejmujemy z ognia.
Seler wyjmujemy po 10 minutach. 

Przestudzony seler posypujemy oregano, solą ziołową i pieprzem.


   

Do jednej miseczki wbijamy jajka a do drugiej wsypujemy bułkę tartą i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Seler maczamy w jajku , a następnie w bułce z natką .


Wszystkie obtoczone porcje układamy na talerzu, a następnie smażymy na rumiano z obu stron.


Gdy przewrócimy usmażoną stroną do góry kładziemy na każdym kawałku selera po kawałku margaryny. Podajemy z ziemniakami. Doskonałe także jako zimna przekąska.

 

Smacznego.

prymat