Koszyczek Wielkanocny na czekoladowe jajka i nie tylko.
" Koszyczek Wielkanocny na łakocie"
Taki koszyczek możemy wykorzystać w dwojaki sposób jako miseczka na cukierki, słodkie czekoladowe jajka lub jako ozdobna część deseru.
Do zrobienia jego potrzebujemy :
150 ml ciepłego mleka do którego dodajemy 40 g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru.
Ostawiamy w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować .
Do miski wsypujemy pół kilo mąki tortowej, szczyptę soli , wbijamy 2 żółtka. 2 białka zostawiamy do smarowania koszyczków.
Rozpuszczamy 100 g margaryny i studzimy.
Do miski z maką wlewamy wyrośniety rozczyn i mieszamy energicznie dolewając na końcu margarynę.
Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Na forme do muffinek odwróconą dnem do góry nawiajmy wałeczki o średnicy 1 cm zrobione z naszego ciasta. Każdy wałeczek smarujemy delikatnie białkiem.
Nawijamy tak jak pokazane jest na zdjęciu, nie na każdą "górkę ", bo koszyczki nam się skleją.
Ozdabiamy ziarnami słonecznika lub całymi migdałami.
Możemy zrobić uszka do koszyczków z wałeczków, które owijamy do połowy pustych "górek".
Doklejamy je lukrem do upieczonych koszyczków ale ja dziś z tego zrezygnowałam.
Koszyczki pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy i wsypujemy wg. swojego uznania cukierki, jajka czekoladowe lub inne łakocie.
Ja wykorzystałam te koszyczki także do deseru dla moich łakomczuchów.
Zrobiłam piankę ,którą wypełniłam całe koszyczki.
Pianka zrobiona jest z jednego opakowania bitej śmietany śnieżki instant i 1 galaretki wiśniowej.
Śnieżkę ubijamy w 150 ml mleka, galaretkę w 250 ml gorącej wody.
Galaretkę studzimy i dolewamy do ubitej śmietany .
Napełniamy pianką koszyczki. Jako ozdobę po środku tężejacej pianki układamy migdały w czekoladzie. Schładzamy.
Z ciasta pozostałego z robienia koszyczków zrobiłam także 1 baranka i 3 jajka bakaliowe.