Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach

Opublikowano: 23.11.2016
Autor: SzczyptaChili
Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach
24 listopada obchodzimy dzień zdrowego , pełnego witamin buraka. Warto uczcić go rozgrzewającą , domową zupą buraczkową.

Burak te proste warzywo jest często nie docenianie przez społeczność a to duży błąd ponieważ zawiera skarbnicę witamin: A , B1 ,B2 ,B3 , B4, B5, B6, B12, C oraz pierwiastków między innymi:
magnezu , miedzi , chloru , fosforu , wapnia , cynku , sodu , manganu.

Burak jest polecany kobietom w ciąży oraz osobom chorym na anemię , zawiera mnóstwo kwasu foliowego oraz żelaza.

Zupa buraczkowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie.
Syci i rozgrzewa.
Możemy przygotować ją na wywarze mięsnym , warzywnym lub po prostu na wodzie.Idealnym mięsem na wywar jest delikatny drób lub bardziej charakterystyczna w smaku wieprzowina.
Kości wieprzowe z kawałkami mięsa np. od schabu.

Do zupy możemy dodać różne warzywa aby była bardziej treściwa -tradycyjnie ziemniaki i włoszczyznę a w bardziej oryginalnej wersji czosnek , fasolę czy też pieczarki.

W moim rodzinnym domu mama podawała ją z parówkami dzięki czemu zaspokajała głód na długi czas.


Zupa buraczkowa na smażonych burakach z cebulką
Składniki:
2 l. bulionu warzywnego
3 buraki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 bulwy selera
3 ziemniaki
250ml. śmietany 18%
4 łyżki masła roślinnego
sól , pieprz
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1.Wszystkie warzywa obrać , umyć i osuszyć. Marchew , pietruszce oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczach , ziemniaki pokroić w małą kostkę. Warzywa zalać bulionem gotować na pół miękko.
2.W tym czasie buraki zetrzeć na tarce o dużych oczach , cebulę pokroić w małą kostkę , wrzucić na rozgrzane masło , smażyć na pół miękko co chwila mieszając.
3.Do zupy dodać zawartość patelni , doprawić wg.smaku solą i pieprzem. Gotować do całkowitej miękkości składników.
4.Odlać chochelkę gorącego wywaru , wymieszać ze śmietaną , przelać do garnka , wymieszać , gotować ok 5 min.
5.Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach
Buraczkowa z cebulą
Składniki:
3l. wody
2 duże buraki
1 duża marchewka
1 pietruszka
4 średnie ziemniaki
2 cebule
400 ml śmietany 18%
1 łyżka masła
2 listki laurowe
1 łyżka octu
1 łyżeczka cukru
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Warzywa myjemy , obieramy . Ziemniaki kroimy w małą kostkę marchew , pietruszkę i buraki ścieramy ta tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka wraz z liściem laurowym , zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
2.W między czasie cebulkę kroimy drobno , szklimy na rozgrzanej patelni z masłem . Przekładamy do garnka. Doprawiamy  octem , cukrem , solą i pieprzem.
3.Odlewamy chochlę zupy , łączymy ze śmietaną. Przelewamy do garnka , mieszamy. Gotujemy razem ok 5 min.

Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach


Rozgrzewająca buraczkowa
Składniki:
3 l. buliony warzywnego
2 duże buraki
5 marchewek
6/7 średnich ziemniaków
400 ml. śmietany 18 %
1 łyżeczka imbiru
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Warzywa obieramy , marchew i buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach , ziemniaki kroimy w kostkę .
2.Warzywa przekładamy do gotującego się bulionu dodajemy przyprawy.
Gotujemy do zmięknięcia warzyw.
3.Chwilkę przed końcem gotowania odlewamy chochlę zupy mieszamy energicznie ze śmietaną - przelewamy do garnka , mieszamy.

Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach

Zupa buraczkowa z parówkami
Składniki:
3,5l. wody
2 skrzydełka
5 dużych czerwonych buraków
5 dużych ziemniaków
3 parówki delikatesowe
1 duża śmietana 18%
1 śmietana 30%
sól , pieprz
Przygotowanie:
1.Wodę zagotowujemy na skrzydełkach , zbieramy zawiesiny , wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki obieramy , ścieramy na tartce o dużych oczkach dodajemy do zupy.
2.Gotujemy do zmięknięcia warzyw.
3.Odlewamy szklankę zupy mieszamy energicznie ze śmietaną solą i pieprzem , wlewamy do garnka.
4.Parówki przekrawamy na pół lub w plasterki dodajemy do zupy gotujemy jeszcze 5 min.

Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach

Zupa z czerwonego buraka w czterech odsłonach

prymat