Kolejna porcja dorsza

Opublikowano: 30.11.2012
Autor: IZABELA29
Kolejna porcja dorsza
Dorsz jak już wspominałam to wspaniała ryba. Przywieziona z nad Bałtyku ,nie kupiona w sklepie gości i zaspakaja nasze kubki smakowe swym delikatnym mięsem.

Te danie, które chcę Wam zaproponować podpatrzyłam na warsztatach kulinarnych z jednym znanych kucharzy w Warszawie. Może nie jest ono zrobione dokładnie tak jak tam ale smak bardzo je przypomina.
Trudno odzwierciedlić wszystko tak samo , gdy się gotuje z pamięci.
              


                Dorsz z kaszą z nutą miodu

 

      



   Składniki:

2 dorsze opatroszone,
    sól do smaku,
    pieprz czarny Prymat  do smaku,
    Przyprawa do ryb Prymat,
    mąka,
    200 g kaszy jęczmiennej perłowej,
    1 łyżka miodu prawdziwego
    50 ml wina białego wytrawnego,
    2 łyżki masła,
    sól do gotowania kaszy,
    woda,
    2 jabłka,
    sok z cytryny,
    1 biała  cebula 

 

 

 


Opatroszonego dorsza kroimy na mniejsze kawałki.
Solimy, doprawiamy pieprzem , oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny.
Obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z obu stron, najpierw od strony skóry.
Wykładamy na talerz i przykrywamy drugim by ryba niewystygła.

Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku.
Studzimy po ugotowaniu .
W rondelku rozpuszczamy masło.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule, a następnie kasze i smażymy około 5 minut.
Dodajemy wino i mieszając czekamy aż trochę odparuje.
Dokładamy łyżkę miodu i pokrojone w kostkę jabłka.
Dusimy razem około 5-10 minut.

Pamiętajmy o mieszaniu aby kasza nie przywarła do dna rondelka.
Na talerz wykładamy 4 łyżki kaszy , na nią wykładamy kawałki usmażonej ryby.





Proste i smaczne danie. W smaku ciut słodkawe od jabłek i miodu. Mięso delikatne.

Lekkie danie dla każdego.

prymat