Zapiekanka od serca z makaronem
mielone:
50 dkg filetu z indyka
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól,pieprz
papryka czerwona
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszki manny
1 bułka
1 szklanka mleka
pozostałe:
20 dkg makaronu penne Czaniecki
1/3 brokuła
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
1/2 szklanki sera żółtego startego
2 szklanki mleka
sól, pieprz
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka masła
1 burak pieczony
Mielone:
Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule.
Na patelni roztapiam masło, dodaje mąkę i chwilę przesmażam, ale uważam żeby mąka się nie spaliła. Zdejmuję z ognia i wlewam mleko, cały czas mieszam. Wstawiam na ogień, zagotowuję. Dodaję czosnek rozduszony, śmietanę, sól, pieprz. Do sosu dodaję małe różyczki brokuła surowego i nie gotuję ich. Do naczynia do zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam na 170 wstawiam naczynie i piekę około 40 minut. Przed podaniem dekoruję natką i sercami z buraka pieczonego.
Łososiowe kanapki kwiatki
pasta:
200 g łososia sałatkowego wędzonego
150 g serka aksamitnego
1 jajko
sól, pieprz
pozostałe:
chleb tostowy
masło
natka pietruszki
1/2 papryki czerwonej
1 kawałek ogórka zielonego
7 listków rukoli
pieprz czerwony kulki
Jajko gotuję na twardo. Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojone jajko, serek, sól, pieprz. Całość miksuje blenderem.
Za pomocą foremki do ciastek kwiatek wycinam kwiatki w chlebie tostowym, smaruję je masłem. Pastę wyciskam za pomocą szprycy, dekoruję ogórkiem, natką pietruszki, rukolą, papryką, pieprzem.
Deser mango z awokado czekoladowym
1 awokado
1/2 cytryny
1 mango
1 łyżka kakao
3 łyżki miodu płynnego
300 g jogurtu greckiego
melisa
czekoladowe słupki
7 ciastek kakaowych
Ciastka kruszę i przekładam do trzech szklanek. Awokado obieram, dodaję kakao, sok z cytryny, miód i miksuję blenderem. Mango obieram i też miksuję blenderem. Do szklanek przekładam jogurt grecki, na to krem czekoladowy, mango, kolejna warstwa jogurtu, krem czekoladowy, mango, dekoruję kremem czekoladowym, jogurtem, słupkami czekoladowymi i melisą.Deser wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Wszystkim Kobietom z okazji naszego święta życzę dużo radości, uznania, nie tylko od święta :-)