Kokosanki
Opublikowano: 27.01.2013
Pierwszy raz robiłam te ciasteczka, a przecież są tak popularne i chyba każdy je zna. Pyszne! Takie mięciutkie, delikatne i nie przesuszone (a to bardzo często spotykam u tych sklepowych...). Godne polecenia!
Składniki:
- 2 małe jajka + białko
- 250g wiórków kokosowych
- 100g cukru
- 75g masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do ok 170st.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Jajka, białko i cukier miksujemy na jsną, puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem, wiórkami i dodajemy do masy. Łączymy ze sobą i w palcach formujemy kuleczki, wykładamy je na blaszkę posmarowaną masłem/margaryną i posypaną mąką.
Pieczemy około 15-20 minut.