Kawa jako afrodyzjak
Kawa podobnie jak czekolada ma właściwości pobudzające. Kofeina w niej zawarta wpływa dobrotliwie na nasz organizm pobudzając go do działania. Dodaje nam energii na cały dzień poprawiając nasze krążenie i dotleniając nasze naczynia krwionośne.
Kawa pita na wiele sposbów przynosi nam chwile wytchnienia i spokoju. Warto np. spróbowac kawy przygotowanej z imbirem i cynamonem lub kardamonem.One dodatkowo wpływają na działanie kawy.
Imbir -
Znany już jako afrodyzjak w Chinach od kilkutysiacleci u nas trochę póżniej.
Ma cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Używa się go w kuchni w postaci świeżej jak i suszonej. Ten świeży ma największe oddziaływanie na nasz organizm. Wspomaga trawienie i pobudza apetyt nie tylko ten kulinarny.
Zany jest równeż jako lek na potencję.
Cynamon - Pachnący cudownie uwodzi wszystkie zmysły. Swój specyficzny aromat zawdziecza olejkom etyrycznym, które mają pobudzajacy wpływa na nas. To one odpowiadają za przyśpieszone krążenie krwi. Najczęściej dodawany do wypieków i deserów oraz kompotów.
Kardamon- Przyprawa o korzennym smaku i zapachu podobnym do eukaliptusa. Trudna w uprawie , wspomaga trawienie, pobudza przede wszystkim oraz wzmacnia oragnizm i neutralizuje brzydki zapach z ust.
Dodajemy go do kawy, herbaty , sałatek owocowych lub ciast.
Kawa po turecku:
4 łyżeczki kawy mielonej
400 ml wody niegazowanej
cynamon mielony
3 gożdziki
4 łyżeczki cukru
kardamon do smaku
Wodę gotujemy, wsypujemy kawę, dodajemy cukier i przyprawy.
Gotujemy do zawrzenia. Zdejmujemy z ognia , a gdy piana opadnie zagotowujemy drugi raz.
Po chwili mieszamy i jeszcze raz gotujemy.
Rozlewamy do filiżanek.