Kawa jako afrodyzjak. cz.2

Opublikowano: 03.04.2013
Autor: IZABELA29
Kawa  jako  afrodyzjak. cz.2
Kawa w ziarnach różnego gatunku ,mielona czy tez granulowana. Prawie każdy zaczyna od niej dzień.

                                  Kawa jako afrodyzjak

 

          Kawa  jako  afrodyzjak. cz.2

 

                 Kawa podobnie jak czekolada ma właściwości pobudzające.                          Kofeina w niej zawarta wpływa dobrotliwie na nasz organizm pobudzając go do działania. Dodaje nam energii na cały dzień  poprawiając nasze krążenie  i dotleniając nasze naczynia krwionośne.

Kawa pita na wiele sposbów przynosi nam chwile wytchnienia i spokoju.        Warto np. spróbowac kawy przygotowanej z imbirem i cynamonem  lub kardamonem.One dodatkowo wpływają na działanie kawy.

 

Imbir  -

  Znany już jako afrodyzjak w Chinach od kilkutysiacleci u nas trochę póżniej.

Ma cytrynowy zapach i korzenny, palący  smak. Używa się go w kuchni w postaci świeżej jak i suszonej. Ten świeży ma największe oddziaływanie na nasz organizm. Wspomaga trawienie i pobudza apetyt nie tylko ten kulinarny. 

Zany jest równeż jako lek na potencję.

 

                                            Cynamon -                                                       Pachnący cudownie uwodzi wszystkie zmysły. Swój specyficzny aromat zawdziecza olejkom etyrycznym, które mają pobudzajacy wpływa na nas. To one odpowiadają  za przyśpieszone krążenie krwi. Najczęściej dodawany do wypieków i deserów oraz kompotów.

 

                                             Kardamon-                                                   Przyprawa o korzennym smaku  i zapachu podobnym do eukaliptusa. Trudna w uprawie , wspomaga trawienie, pobudza   przede wszystkim  oraz wzmacnia oragnizm i neutralizuje  brzydki zapach z ust.

Dodajemy go do kawy, herbaty , sałatek owocowych lub ciast.

 

 

Kawa po turecku:


4 łyżeczki kawy mielonej

400 ml wody niegazowanej

cynamon mielony

3 gożdziki

4 łyżeczki cukru

kardamon do smaku

 

              Wodę gotujemy, wsypujemy kawę, dodajemy cukier i przyprawy.

Gotujemy do zawrzenia. Zdejmujemy z ognia , a gdy piana opadnie zagotowujemy drugi raz.

  Po chwili mieszamy i jeszcze raz gotujemy.

Rozlewamy do filiżanek.

 

 

                Kawa  jako  afrodyzjak. cz.2

prymat