Kaszubskie jadło- elegancka krelka.

Opublikowano: 17.08.2014
Autor: Christopher
Kaszubskie jadło- elegancka krelka.
Bez ryba i grzyba umarłby Kaszeba.

Przepis z historyjką.

Na Kaszubach od wieków królują ryby i grzyby ,bo przecież jest to kraina wód i lasów. Ryby przyrządza się tu na wiele sposobów .Gospodynie kaszubskie dodawały i dodają sporo ziół i warzyw, które uprawiają w swoich warzywniakach lub zbierają na łonie natury. Najsmaczniejsze ryby to te jesienne ,poza śledziem ,który wtedy jest chudy, a najlepszy to ten majowy. Kaszubki dodają śledzie nawet do jajecznicy zwanej prażnicą .Przyznam się, że jej  jeszcze nie próbowałem. Do kompletu jeszcze krelki czyli pulki czyli kartofle, które są jedzone zawsze z apetytem. Śledź, ziemniak ,grzyby i do tego gęsina ,to kaszubska kraina. Ale częstochowski poeta ze mnie.

Usłyszałem ciekawą historyjkę i postanowiłem przekazać ją dalej .Ciasto ,które dobrze znamy i lubimy i jest znane na całym świecie jako ciasto francuskie , pochodzi z Kaszub!!!  Kiedy Napoleon przebywał w 1807 roku na Pomorzu ,podano mu danie z ciekawym  ciastem zwanym tu od wieków listkowym .Ciasto Napoleonowi tak zasmakowało, że przepis zawiózł swoim kucharzom do Francji. Myślę, że mieli  lepszych marketyngowców niż Kaszubi, bo teraz znane na świecie jest  jako francuskie ,a na Kaszubach nadal  listkowe. Szkoda, że wtedy nie było patentów i nas zwyczajnie okradziono.

Parę lat temu na Festiwalu  Smaku w Gdyni  pewna  kaszubska przystawka zajęła pierwsze miejsce.

Był to ziemniak z farszem śledziowym.

Krelka w cieście listkowym.

Kaszubskie jadło- elegancka krelka.

Składniki.

2 solone filety śledziowe

4 ziemniaki

2dag grzybów suszonych

1 cebulka

1 ciasto francuskie

1 łyżka oleju

Sól,pieprz

1 jajko

Sos czosnkowy

Kaszubskie jadło- elegancka krelka.

Filety śledziowe wymoczyć, zmieniając kilka razy wodę.

Ziemniaki obrać i ugotować prawie do miękkości. Krelka ,to w gwarz kaszubskiej ziemniaki w mundurkach, ale ja sprawę trochę skróciłem. Ziemniaki ostudzić. Ściąć plaster z góry i środek wydrążyć.

Grzyby ugotować i posiekać.

Cebulkę posiekać, podsmażyć na tłuszczu i połączyć z grzybami. Doprawić pieprzem.

Filety śledziowe osuszyć i drobno posiekać. Wymieszać z grzybami. Farszem napełnić wydrążone ziemniaki. Przykryć ściętym plastrem.

Przykroić odpowiedniej wielkości kawałki ciasta listkowego czyli francuskiego ,na środku ułożyć ziemniak i owinąć luźno ciastem. Posmarować jajkiem. Piec w temp. 200stop. około20-25 minut.

Podawać z sosem czosnkowym.

Zapraszam na Pomorze –Kaszuby nie tylko dla pięknej przyrody, ale również po to by posmakować  regionalnych specjałów i przekonać się ,że to nie tylko drogie smażalnie ryb w nadmorskich kurortach.

Kaszubskie jadło- elegancka krelka.

Christopher 2014.08.17

prymat