Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Karp na Wigilijnym stole.

Nie wszyscy go lubią ale od kilkudziesięciu lat króluje na naszym świątecznym stole.

                               Karp na Wigilijnym stole.

Karp na Wigilijnym stole.



      Taki dorodny karp jest symbolem Świąt Bożego Narodzenia. Początki na naszym stole zaczął dawno temu ,gdyż był najtańszą i najbardziej dostępną rybą. Najsmaczniejszy karp jest to ten młody ważący  do 2,5 kg, te przerośniete powyżej 3-4 kg są suche i twarde. Ja sama osobiście też wolę te mniejsze sztuki. Mają one biało -ryżowe mięso ,soczyste i majace specyficzny aromat.

    W domu sprawianiem tej śliskiej ryby zajmuje sie mój mąż . Za każdym razem już od wielu lat pamięta o pozostawieniu mi łuski .  Dla mnie jest symbolem tego ,że pieniążki będą się pomnażać przez cały rok . Moja mama tak łuski nosiła w portfelu i noszę ją ja i teraz moje córki też przyjęły tą tradycję . Nieważne czy się sprawdza ważne ,że ją mamy przy sobie.  Warto wierzyć  przecież to magiczne święta. Ponoć ta tradycja obowiązywała tylko panów ,którzy łowili karpie, sami je oprawiali i nikomu nieoddawali tych łusek. Teraz nikt nie złowi sam ryby by sprawdzić czy przesąd działa.

B łatwiej go obrać z łusek musimy wsadzić go na 2 - 3 godziny do zamrażalnika. Wtedy i łuski i skóra sprawi nam mniej kłopotu.


      Karp symbolizuje, a raczej przypomina nam o Chrystusie ,chrzcie, zmartwychwstaniu i nieśmiertelności.

       W większości domów święta bez niego się nieodbędą. On musi być i już.     Ja przez wiele lat przyrządzałam go tylko dla męża.  Dzieci i ja nigdy go niejadałam  , bo niedobry ,bo czuć mułem itp. No niestety karpie mają swój specyficzny zapach i smak.  Nie wszyscy go lubią .

  Teraz kupując go ze znanych hodowli przekonujemy się o dobrej jakości ryby.

    Warto pielęgnować tradycję i próbować karpia na wiele sposóbów smażonego czy w galarecie.

 A jakie są Wasze sposoby przygotowania karpia ?

 

 

Karp na Wigilijnym stole.

Beata999 10.12.2013 19:05
Też pomagam szczęściu i noszę łuskę w portfelu przez cały rok,podobnie rodzinka.Kupuję karpia królewskiego ,prawie bezłuskowego i robię w galarecie,bo takiego lubimy.Rybę gotuję w wywarze warzywnym ,na malutkim ogniu.Podaję z sosem tatarskim ,sałatką jarzynową .Nigdy nie czułam smaku mułu .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak