Karnawałowe słodkie co nie co , czyli jak osłodzić sobie zabawę .
Dla mnie karnawał nie ma dużego znaczenia. Nie wybieram się na bal ani nawet na domówkę. Ale moje dzieci świętują karnawał w szkole i tam słodkości wtedy są potrzebne i mile widziane.
Od wielu lat uczniowie częstowani są pulchnymi pączusiami i sokiem ,a ja w domu robię dla swoich pociech róże karnawałowe i oponki , które w dzieciństwie robił mi i mojemu rodzeństwu tata.
A oto przepisy na nie :
Róże karnawałowe
Składniki;
300 g mąki pszennej
5 surowych żółtek
4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
cukier puder do posypania róz
słodka marmolada
1 białko
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto tj mąkę , proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę zagniatamy rękoma.
Ciasto wychodzi dość twarde ale musi mieć taką konsystencję by można wałkować je swobodnie na stolnicy.
Szykujemy 3 różnej wielkości szklanki tj duzą szklanke ,literatke i kieliszek .
Wycinamy po tyle samo jednakowych kółek.
Nacinamy każde radełkiem delikatnie tak by nieprzeciąć .
Układamy kolejno duże kółko , średnie i małe.
Środki smarujemy białkiem by kółka się ze soba zkleiły.
Lekko dociskamy małym palcem po ich środku.
W dość szerokim garnku rozgrzewamy olej . Wkładamy róże płatkami do doły. Smażymy na złoty kolor.
Po wyjęciu układamy na ręcznikach papierowych.
Na środek każdej z róż kładziemy trochę marmolady.
Posypujemy cukrem pudrem.
Druga propozycja to oponki :
Ich smak pamiętam z dzieciństwa i teraz przy każdej okazji piekę je swoim dzieciom by one mogły się nim rozkoszować.
Składniki :
200 g margaryny
400 g mąki pszennej wcześniej przesianej przez sito
250 g sera białego chudego
4 łyżki cukru
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder
i
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wszyskie składniki wkładamy do miski.
Miksujemy robotem, a potem zagniatamy na jednolite ciasto.
Wykładamy je na stolnice i wałkujemy na około 5 mm placek.
Szykujemy sobie zwykłą szklankę i kieliszek .
Najpierw wycinamy szklanką kółka, a następnie w kółku kieliszkiem mniejsze kółeczko.
Ja smażę także te kółeczka małe, bo i one dzieci chętnie zjadają .
Pamiętajmy przy wycinaniu by szklankę oprószać mąką .
W garnku rozgrzewamy olej ,zmniejszamy ogień i smażymy oponki na rumiano.
Wyciągamy delikatnie do miski i od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem.
Są pyszne.
Z takimi słodkościami każdy wieczór karnawałowy będzie udany.