Karnawał trwa na słodko

Opublikowano: 14.01.2014
Autor: IZABELA29
Karnawał trwa  na słodko
Dziś proponuję Wam do spróbowania Pączki wiedeńskie ,które wyrabia się z ciasta parzonego.

                      Pączki wiedeńskie

 

     Pyszne, leciutkie pączusie z ciasta parzonego wykonywane podobnie jak

hiszpańskie churros. Robi się podobnie jak ciasto na ptysie czy karpatkę ale z tą różnicą ,że te smażymy na rozgrzanym oleju.

Zazwyczaj te tradycyjne posypane są cukrem pudrem bądz polane czekoladą.


U mnie dziś trochę zmienione ale równie pyszne jak w wersji podstawowej.

 

Karnawał trwa  na słodko

 

                                                  Składniki;

200 g mąki pszennej

250 ml wody

100 g margaryny

4 duże jajka


Dodatkowo

olej do smażenia

cukier puder.

papier śniadaniowy


Karnawał trwa  na słodko


Sposób wykonania:


Do ganka wlewamy szklankę wody. Wkładamy margarynę .

Ustawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jej rozpuszczenia się.

Wsypujemy makę i energicznie mieszamy by zrobiło się gładkie.

Zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie wbijamy jajka i miksujemy .

Przekładamy ciasto do szprycy.

Papier tniemy na kwadraty o bokach 10 cm x 10 cm .

Smarujemy je olejem.

Ciasto ze szprycy wyciskamy na papier.

Możemy zrobić koła, a możemy także wykonać kwiatki tj. ja.

W dość szerokim garnku rozgrzewamy olej.

Wkładamy kolejno pączki papierem do góry. Po chwili smażenia zdejmujemy papier i obracamy pączki na drugą stronę .

Pamietajmy ,że muszą mieć słomkowy kolor.

Wykładamy na ręczniki papierowe.

Posypujemy grubo cukrem pudrem.

 

Karnawał trwa  na słodko


I jak podbaja się Wam ?

Moje dzieci były zachwycone, bo są mięciutkie i w dodatku ładnie wygladają w takim kształcie .

Polecam serdecznie.

prymat