Karnawał trwa ...

Opublikowano: 14.01.2014
Autor: IZABELA29
Karnawał trwa  ...
Pączki te tradycyjne nadziane marmoladą lub polane lukrem. Czy małe czy duże każde smakują wyśmienicie.

 

       "Pączki pełne białego puchu"

 

 

 

            Karnawał trwa  ...

 

Składniki;

7 żółtek

1 jajko

60 g świeżych drożdży 

1 szklanka ciepłego  mleka

5 szklanek mąki pszennej

150 g margaryny roztopionej

 

Dodatkowo : olej do smażenia

polewa w kształcie dysków

 

Nadzienie- biały puch:

500 ml śmietanki kremówki

100 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

100 ml goracej wody

150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.

 

 

Karnawał trwa  ...

 

Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.

Odstawiamy by rozczyn podrósł. Żółtka i jajko miksujemy z cukrem.

Do sporej miski wsypujemy mąkę ,żółtka i  wlewamy rozczyn. Wyrabiamy.

Pod koniec wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od miski i naszej ręki.

Odstawiamy na 60 minut by podrosło.

Wykładamy na stolnice i rwiemy kawałki ciasta lub wycinamy kółka szklanką .

Układamy pączki na ściereczce i zostawiamy na 10 minut.

W szerokim garnku grzejemy olej.

Smażymy pączki z obu stron średnio 2 minuty .

Wyjmujemy na ręczniki papierowe by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Studzimy.

Przekrawamy  na dwie części.

 

Robimy nadzienie:


 Miksujemy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypujemy  cukier puder.

Żelatyne zalewamy goracą wodą , mieszamy i studzimy.

Wlewamy do ubitej śmietany.

Całość mieszamy z serkiem waniliowym.

Do szprycy nakładamy nadzienie i wyciskamy na połowę pączka.

Przykrywamy drugą połowką .

 

Karnawał trwa  ...

Karnawał trwa  ...

Ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypką.

 

 

 

Karnawał trwa  ...

Polecam i życzę smacznego

prymat