Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawał trwa ...

Pączki te tradycyjne nadziane marmoladą lub polane lukrem. Czy małe czy duże każde smakują wyśmienicie.

 

       "Pączki pełne białego puchu"

 

 

 

            Karnawał trwa  ...

 

Składniki;

7 żółtek

1 jajko

60 g świeżych drożdży 

1 szklanka ciepłego  mleka

5 szklanek mąki pszennej

150 g margaryny roztopionej

 

Dodatkowo : olej do smażenia

polewa w kształcie dysków

 

Nadzienie- biały puch:

500 ml śmietanki kremówki

100 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

100 ml goracej wody

150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym.

 

 

Karnawał trwa  ...

 

Sposób wykonania:

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki.

Odstawiamy by rozczyn podrósł. Żółtka i jajko miksujemy z cukrem.

Do sporej miski wsypujemy mąkę ,żółtka i  wlewamy rozczyn. Wyrabiamy.

Pod koniec wlewamy margarynę. Wyrabiamy tak długo aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od miski i naszej ręki.

Odstawiamy na 60 minut by podrosło.

Wykładamy na stolnice i rwiemy kawałki ciasta lub wycinamy kółka szklanką .

Układamy pączki na ściereczce i zostawiamy na 10 minut.

W szerokim garnku grzejemy olej.

Smażymy pączki z obu stron średnio 2 minuty .

Wyjmujemy na ręczniki papierowe by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Studzimy.

Przekrawamy  na dwie części.

 

Robimy nadzienie:


 Miksujemy śmietanę kremówkę, pod koniec wsypujemy  cukier puder.

Żelatyne zalewamy goracą wodą , mieszamy i studzimy.

Wlewamy do ubitej śmietany.

Całość mieszamy z serkiem waniliowym.

Do szprycy nakładamy nadzienie i wyciskamy na połowę pączka.

Przykrywamy drugą połowką .

 

Karnawał trwa  ...

Karnawał trwa  ...

Ozdabiamy kleksem bitej śmietany i posypką.

 

 

 

Karnawał trwa  ...

Polecam i życzę smacznego

barbara11561 27.01.2014 15:58
wyglądają bardzo smacznie ,dobrze że tylko ja je teraz oglądam,bo musiałabym zarabiać zaraz ciasto,a tak dopiero szykują się na sobotę:)będą pączki dla dorosłych!!:)
anemon 20.01.2014 19:34
Wspaniałe pączki, no i z takim nadzieniem!
IZABELA29 20.01.2014 09:42
wiesz przez żołądek do serca
ben-ka 20.01.2014 09:17
To rarytas,nie dość,że pączki same w sobie,to pychotka a jeszcze nadziane!!!Rozpieszczasz swoją rodzinę,rozpieszczasz.....
IZABELA29 19.01.2014 20:16
polecam i zapraszam
romanrafal
romanrafal 19.01.2014 12:23
Takich pączków jeszcze nie jadłem,wyglądają apetycznie.Super pomysł,napewno wykorzystam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak