Kapusta i grzyby zgrany duet.
Paszteciki z farszem grzybowo kapuścianym
Cały przepis znaajdziecie tutaj
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/262262/paszteciki-z-farszem-grzybowo-kapuscianym.html
Kiszona kapusta kiedyś częściej kiszona w domach ,na wsiach niż teraz.
Ponoć miała dawać nam silłę i chronić od złego. Zapewniała nam siły witalne.
Na stole wigilijnym spotykamy ją jako farsz do pierogów , krokietów czy jako samodzielne danie tj. kapustę z grochem, która miała chronić nas od chorób.
*duszona kiszona kapusta z dodatkiem grzybów
* kapusta z grochem
* pierogi z kapustą
* łazanki z kapustą
* kulebiak z kapustą
* oraz gołąbki.
Smak kapusty przewodzi w każdym z tych dań. Jej aromat przoduje podczas przygotowań przedświątecznych.
Grzyby dawniej kojarzone ze siłą i zdrowiem. Miały zapewnić nam szczęście oraz dostatek przez nadchodzący przyszły rok.
Suszone używane jako farsz tj kapusta kiszona do pierogów krokietów, a także dodawane do bigosu.
Symbolizują dary lasy. Dawniej traktowane przez Egipcjan jako pokarm tylko dla faraonów a przez Rzymian dla Bogów. Grzyby przez to ,że rosły szybko miały dla nich magiczna moc .
Według dawnych wierzeń grzyby na stole wigilijnym uchodziły za magiczną potrawę. Symbolizują uleganie ludzi wszelkim pokusom.
Na świątecznym stole nie możemy sie bez nich obejść. Smaczne dania z ich udziałem przyciagaja domowników do biesiady.
Ich dostatek i różnorodność potraw z nimi kuszą by skosztować choć odrobinę . Przecież jemy wg zasady ,że próbujemy wszystkich potraw ale po troszku..
Miłego gotowania...