Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jego wysokość- Homar

To było jedno z dań, które zawsze chciałam spróbować i muszę powiedzieć, że nie zawiodłam się.

Niezwykle delikatne w smaku mięsko, tylko dość ciężko się do niego dobrać, szczególnie bez specjalnych przyrządów, ale w koperkowej kuchni wszystko jest możliwe, więc jakoś pokonaliśmy czerwonego skorupiaka :) Niestety to dość droga impreza, ale akurat w jednej z sieci marketów była promocja i na naszym stole zagościł Homar.

 



Składniki:

Homar- ugotowany, zamrożony w osolonej wodzie

Cytryna

50g masła

Pęczek natki pietruszki

Ząbek czosnku

Sól

Bagietka

 

Wykonanie:

Homara odmroziłam i gotowałam przez 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.

W tym czasie przygotowałam pietruszkowe masełko. Masło roztopiłam, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i soku z cytryny i posiekaną natkę. Dokładnie wymieszałam, a jak już nieco zastygło, to posmarowałam masełkiem chrupiącą bagietkę pokrojoną na plastry.

Najwięcej problemów sprawia dobranie się do jadalnej części homara. Niestety nie dysponujemy specjalnymi sztućcami do tego, więc musieliśmy kombinować.

Homara kroimy ostrym nożem wzdłuż na pół. Do jedzenia nadaje się mięso z odwłoku i ze szczypiec. Po przekrojeniu, mięso z odwłoku możemy już wyjąc, ze szczypcami jest znacznie więcej zabawy :) Szczypce kładziemy na desce do krojenia, przykrywamy ściereczką i rozbijamy pancerzyk tłuczkiem do mięsa. Ściereczka jest po to, żeby twarde odłamki nie latały po całej kuchni :)

Mięsko skrapiamy obficie sokiem z cytryny i zjadamy z bagietką posmarowaną masłem pietruszkowym.


bami 19.01.2012 23:57
@Koperku, zaproszę na homarową kolację jakąś piłę i (za Twoją poradą) silnego mężczyznę, jakby zwykły tłuczek nie dał homarowi rady ;D
Koper 18.01.2012 20:04
Homar był zamrożony i to w osolonej wodzie, zobaczyłam go dopiero w domu po odmrożeniu :) na opakowaniu była data przydatności do spożycia więc byłam spokojna co do \"świeżości\" mojego obiadu :)
Cynowa_Beata 18.01.2012 18:52
Hymm... widziałam taka promocje w moim markecie :D możne jesteśmy sąsiadkami :D Choć ja bym się bała kupić owoce może na promocji , wiesz może jak oceniać świeżość takiego skorupiaka :) ?
Koper 18.01.2012 18:45
Bami ostry duży nóż i tłuczek do mięsa i dasz radę ;-) chociaż silny mężczyzna też się przydaje ;-)
Barbara40 18.01.2012 16:34
Uwielbiam wszelkie owoce morza, a homar , to po prostu zawrot glowy.Przyznam , ze jadlam kilka razy , ale nigdy nie przyrzadzalam.
bami 18.01.2012 13:42
Ulalaaaaa...też mam od dłuższego czasu ochotę spróbować homara, ale nie miałam jeszcze okazji :) Tylko faktycznie najpierw musiałabym się wyposażyć w specjalne przyrządy do rozprawienia się z tym pancerzem, bo zwykły nóż i widelec jak mniemam nie wystarczą ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak