Jeden kurczak może wiele…

Opublikowano: 27.08.2014
Autor: Christopher
Jeden kurczak może wiele…
1 kurczak, 2 osoby, 6 obiadków. Czy to możliwe? Przeczytajcie.

Kurczaka najłatwiej  jest po prostu upiec, ale taki wystarcza na jeden obiad. Jeżeli trochę pomyślimy ,to można go wykorzystać lepiej. Kupmy kurczaka dużego, najlepiej zagrodowego. Wprawdzie mały kurczak mniej kosztuje, jednak z dużego można przygotować kilka dań obiadowych. Obiad codziennie będzie inny i na pewno nikt nie będzie mówił, znowu kurczak ?!

Jeden kurczak może wiele…

Umiejętnie dzielimy kurczaka. Odcinamy, szyję, udka, skrzydełka , piersi i zostaje korpus.

Jeden kurczak może wiele…

 1.

Na korpusie najlepiej ugotować rosół. Można go podać z makaronem, zacierkami, ziemniakami czy kostką z kaszy manny.

Rosół, który pozostanie jest podstawą do innej pożywnej zupy  np. pomidorowej czy krupniku.

Jeden kurczak może wiele…

2.

Na skrzydełkach ,szyjce i mięsie obranym z korpusu, zrumienionym  i uduszonym z cebulką można zrobić sos do potrawki ,risotta  czy makaronu.

Jeden kurczak może wiele…

3.

Udka ,odpowiednio przyprawione ,rumienimy na patelni ,a potem z warzywami np. cebulą i ziemniakami pieczemy w piekarniku lub realizujemy inną swoją ulubioną wersję.

Jeden kurczak może wiele…

4.

Z piersi przygotowujemy foremne kotlety. Odkrawamy polędwiczki i od grubszej strony ścinamy plastry mięsa.

Kotlety panierujemy, smażymy na złoto i podajemy z frytkami i sałatą  lub robimy roladki  lub…

Jeden kurczak może wiele…

 

 

5.

Z polędwiczek i odkrojonych większych kawałków  robimy ulubione szaszłyki z warzywami, a może owocami.

Jeden kurczak może wiele…

6.

Ze skrawków, które pozostały po wykrojeniu kotletów ,a zostały, można  przygotować farsz do naleśników, potrawkę lub zapiekankę .

Jeden kurczak może wiele…

No  i proszę ,jeden kurczaczek ,a tak wiele możliwości.

Ko,ko,ko.....

Jeden kurczak może wiele…

prymat