Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmuż ładny w ogrodzie i smaczny na talerzu.

Bądźmy modni, jedzmy jarmuż!

Jarmuż to warzywo o dużej wartości odżywczej, niedoceniane i mało  u nas popularne. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym przez wegetarian i wegan na całym świecie. Jarmuż jest seniorem rodziny kapustnych, do której należy nasza poczciwa kapusta,

Pak-choi, tasoi, brokuł czy mizuna. Ta piękna karbowana roślina zielona, ale i kolorowa jest ozdobą ogrodów  i talerza.

Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku , mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, luteiny, bogate źródło żelaza ,ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne ,a  wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie  nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne.

Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna.

U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z tego .Poniżej kilka  pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos.

Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko.

Chipsy z jarmużu.

Jarmuż ładny w ogrodzie i smaczny na talerzu.

Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy  solo.

Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką.

Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym  chrupiącym jarmużem i parmezanem.

Jarmuż ładny w ogrodzie i smaczny na talerzu.

Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem.

Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami.

Jarmuż ładny w ogrodzie i smaczny na talerzu.

Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami.  Do tego chrupiąca grzanka też się przyda.

Smacznego, na zdrowie.

Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo nawet bez przewracania. Zachowają zielony kolor i będą chrupiące .Uważać podczas smażenia, bo olej pryska, przysłonić patelnię lub rondel.

Christopher 2014.08.22

 

Christopher 25.08.2014 01:24
Zgadza się,że to superfood. Już wiem jak go hodować i znajdę miejsce dla niego ,bo warto mieć pod ręką,a szczególnie późną jesienią,kiedy warzyw świeżych mało.
caralajna 22.08.2014 18:45
jarmuż hoduję w ogródku, także chętnie jadam na co dzień, bo to tzw superfood :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak