Jarmuż ładny w ogrodzie i smaczny na talerzu.

Jarmuż to warzywo o dużej wartości odżywczej, niedoceniane i mało u nas popularne. Tymczasem jarmuż jest kultowym warzywem zwolenników zdrowej diety, wielbionym przez wegetarian i wegan na całym świecie. Jarmuż jest seniorem rodziny kapustnych, do której należy nasza poczciwa kapusta,
Pak-choi, tasoi, brokuł czy mizuna. Ta piękna karbowana roślina zielona, ale i kolorowa jest ozdobą ogrodów i talerza.
Entuzjaści jarmużu jednym tchem wyliczają zalety tego warzywa: taka sama zawartość wapnia co w mleku , mnóstwo witaminy K, witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, luteiny, bogate źródło żelaza ,ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne ,a wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy działa odmładzająco na nasz organizm. Trzeba przyznać, że to robi wrażenie. Jarmuż powinien pojawiać się w naszej diecie nie dlatego ,że staje się modnym warzywem ,ale ze względu na wartości zdrowotne.
Sezon na jarmuż przypada jesienią ,ale zaczyna się już w sierpniu i trwa dopóty jest w ogrodzie. Zima mu nie straszna.
U mnie na targowisku już się pojawił i skorzystałem z tego .Poniżej kilka pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos.
Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko.
Chipsy z jarmużu.
Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć na bibule. Można posypać solą. Chrupiemy solo.
Chipsy można wypiec w piekarniku, wkładając liście spryskane oliwką.
Doskonała i zdrowa jest kanapka z pomidorem, smażonym chrupiącym jarmużem i parmezanem.
Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem.
Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami.
Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego winnego jabłka posypanego słodką papryką i z szynką. Całość posypałem bardzo drobno posiekanymi pistacjami. Do tego chrupiąca grzanka też się przyda.
Smacznego, na zdrowie.
Uwaga. Liście smażymy naprawdę bardzo krótko, po 3 sekundy z każdej strony, albo nawet bez przewracania. Zachowają zielony kolor i będą chrupiące .Uważać podczas smażenia, bo olej pryska, przysłonić patelnię lub rondel.
Christopher 2014.08.22