Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Jakich połaczeń składników należy unikać

Często jest tak że łączymy niektóre produkty, nie zastanawiając się albo nie wiedząc że takie połączenia są nie wskazane i szkodliwe dla naszego zdrowia. Z perspektywy zdrowotnej, niewskazane jest też łączenie herbaty z cytryną. Liście herbaty zawierają składniki, które czynnie chronią organizm przed rakiem lub udarem. Występuje w nich także glin, który jest nieprzyswajalny dla organizmu (i dobrze - przypisywane są mu szkodliwe właściwości, m.in. negatywny wpływ n

Często jest tak że łączymy niektóre produkty, nie zastanawiając się albo nie wiedząc że takie połączenia są nie wskazane i szkodliwe dla naszego zdrowia.



Z perspektywy zdrowotnej, niewskazane jest też łączenie herbaty z cytryną. Liście herbaty zawierają składniki, które czynnie chronią organizm przed rakiem lub udarem. Występuje w nich także glin, który jest nieprzyswajalny dla organizmu (i dobrze - przypisywane są mu szkodliwe właściwości, m.in. negatywny wpływ na mózg i jego uszkadzanie!).
Cytryna, zawierająca dużo witaminy C sprawia, że staje się on łatwo wchłaniającym się cytrynianem glinu - dlatego lepiej pić herbatę bez niej.

 

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 

 

 Kiwi i żelatyna to kolejne niezalecane połączenie. W kiwi występuje związek, który rozkłada kolagen - z kolei żelatyna, jak wiadomo, składa się przede wszystkim z kolagenu.

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 


Nietrudno się domyślić, że galaretka z dodatkiem tego owocu nigdy nie stężeje. Można ten defekt ominąć - wystarczy przed wykorzystaniem kiwi sparzyć je. Dzięki temu zostanie ono pozbawione tego związku.

 

 

Tak jak ogórek, z pomidorem nie powinno łączyć się białego sera. Takie połączenie może prowadzić do uszkodzeń i chorób stawów. Kilka tygodni takiego odżywiania może skutkować negatywnymi efektami.

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 

 


 Nie zalecane jest łączenie mięsa i wina czerwonego.  Utarło się, że do mięsa szczególnie czerwonego podaje się wino czerwone i że dobrze się komponują razem. To prawda bardzo nam takie połączenie smakuje i często się nim delektujemy. Niestety garbniki zawarte w winie ograniczają wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. A to właśnie mięso czerwone jest bogate w żelazo.

 

Nie zaleca się łączyć pomidora i ogórka, ponieważ takie połączenie powoduje utratę witaminy C. Ogórek zawiera enzym utleniający witaminę C - askorbinazę. Sam w sobie jestwarzywem, które zawiera mało witamin i minerałów oraz kalorii, więc można się nim objadać. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą porcję witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Jeżeli dodajemy plastry ogórka do sałatki z pomidorami i pietruszką, pozbawiamy ją całkowicie wspomnianej wcześniej witaminy. Tak więc - ogórki tylko solo!

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 


Grzyby i alkohol jeżeli występują w parze, szkodzą. Po zjedzeniu grzybów nie wolno pić alkoholi - wina, piwa ani wódki. Wypity alkohol wpływa na ścięcie białka grzybów, które jest niestrawne - może prowadzić to do ciężkich powikłań. Lepiej nie ryzykować!

Ziemniaki i masło. Tak lubiane przez większość ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i są łatwo przyswajalnymi węglowodanami. Po ich zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy. W celu obniżenia go, trzustka produkuje duże ilości insuliny, która odpowiedzialna jest także za pracę komórek tłuszczowych. Tłuszcze te są magazynowane.

Właśnie dlatego połączenie łatwo przyswajalnych węglowodanów z tłuszczem stanowi zagrożenie dla figury. Odradzam więc dodatek masła, choć wiem, jak pysznie smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak