Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jakich połaczeń składników należy unikać

Często jest tak że łączymy niektóre produkty, nie zastanawiając się albo nie wiedząc że takie połączenia są nie wskazane i szkodliwe dla naszego zdrowia. Z perspektywy zdrowotnej, niewskazane jest też łączenie herbaty z cytryną. Liście herbaty zawierają składniki, które czynnie chronią organizm przed rakiem lub udarem. Występuje w nich także glin, który jest nieprzyswajalny dla organizmu (i dobrze - przypisywane są mu szkodliwe właściwości, m.in. negatywny wpływ n

Często jest tak że łączymy niektóre produkty, nie zastanawiając się albo nie wiedząc że takie połączenia są nie wskazane i szkodliwe dla naszego zdrowia.



Z perspektywy zdrowotnej, niewskazane jest też łączenie herbaty z cytryną. Liście herbaty zawierają składniki, które czynnie chronią organizm przed rakiem lub udarem. Występuje w nich także glin, który jest nieprzyswajalny dla organizmu (i dobrze - przypisywane są mu szkodliwe właściwości, m.in. negatywny wpływ na mózg i jego uszkadzanie!).
Cytryna, zawierająca dużo witaminy C sprawia, że staje się on łatwo wchłaniającym się cytrynianem glinu - dlatego lepiej pić herbatę bez niej.

 

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 

 

 Kiwi i żelatyna to kolejne niezalecane połączenie. W kiwi występuje związek, który rozkłada kolagen - z kolei żelatyna, jak wiadomo, składa się przede wszystkim z kolagenu.

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 


Nietrudno się domyślić, że galaretka z dodatkiem tego owocu nigdy nie stężeje. Można ten defekt ominąć - wystarczy przed wykorzystaniem kiwi sparzyć je. Dzięki temu zostanie ono pozbawione tego związku.

 

 

Tak jak ogórek, z pomidorem nie powinno łączyć się białego sera. Takie połączenie może prowadzić do uszkodzeń i chorób stawów. Kilka tygodni takiego odżywiania może skutkować negatywnymi efektami.

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 

 


 Nie zalecane jest łączenie mięsa i wina czerwonego.  Utarło się, że do mięsa szczególnie czerwonego podaje się wino czerwone i że dobrze się komponują razem. To prawda bardzo nam takie połączenie smakuje i często się nim delektujemy. Niestety garbniki zawarte w winie ograniczają wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. A to właśnie mięso czerwone jest bogate w żelazo.

 

Nie zaleca się łączyć pomidora i ogórka, ponieważ takie połączenie powoduje utratę witaminy C. Ogórek zawiera enzym utleniający witaminę C - askorbinazę. Sam w sobie jestwarzywem, które zawiera mało witamin i minerałów oraz kalorii, więc można się nim objadać. Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą porcję witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Jeżeli dodajemy plastry ogórka do sałatki z pomidorami i pietruszką, pozbawiamy ją całkowicie wspomnianej wcześniej witaminy. Tak więc - ogórki tylko solo!

 

 

Jakich połaczeń składników należy unikać

 


Grzyby i alkohol jeżeli występują w parze, szkodzą. Po zjedzeniu grzybów nie wolno pić alkoholi - wina, piwa ani wódki. Wypity alkohol wpływa na ścięcie białka grzybów, które jest niestrawne - może prowadzić to do ciężkich powikłań. Lepiej nie ryzykować!

Ziemniaki i masło. Tak lubiane przez większość ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i są łatwo przyswajalnymi węglowodanami. Po ich zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy. W celu obniżenia go, trzustka produkuje duże ilości insuliny, która odpowiedzialna jest także za pracę komórek tłuszczowych. Tłuszcze te są magazynowane.

Właśnie dlatego połączenie łatwo przyswajalnych węglowodanów z tłuszczem stanowi zagrożenie dla figury. Odradzam więc dodatek masła, choć wiem, jak pysznie smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak