Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

Gravlax to danie przyrządzane z surowego łososia. Charakterystyczne dla kuchni skandynawskiej, z dodatkiem soli, cukru, koperku. Nazwa dania dosłownie pogrzebany wywodzi się średniowieczna, kiedy to rybacy solili łososia i zakopywali w piasku, miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowany. Stąd nazwa pogrzebany łosoś. Obecnie nie stosuje się fermentacji w procesie produkcyjnym. Podawany jest, jako przekąska, do kanapek, z ziemniakami, idealny do sałatek. Nadaje się z pie

Gravlax to danie przyrządzane z surowego łososia. Charakterystyczne dla kuchni skandynawskiej, z dodatkiem soli, cukru, koperku.

Nazwa dania dosłownie pogrzebany wywodzi się średniowieczna, kiedy to rybacy solili łososia i zakopywali w piasku, miejscu napływania fal morskich by lekko sfermentowany. Stąd nazwa pogrzebany łosoś. Obecnie nie stosuje się fermentacji w procesie produkcyjnym.

Podawany jest, jako przekąska, do kanapek, z ziemniakami, idealny do sałatek. Nadaje się z pieczywem ciemnym, chrupkim, tostami, krakersami. Gravlax może być również doskonałym starterem każdego obiadu lub nawet, jako zwykła przekąska.

Zarówno sol jak i cukier konserwują mięso, znacznie ograniczając rozwój bakterii.

 Rybę przyrządza się w marynacie w ciągu kilku dni. Nazwa gravlax dotyczy ryb surowych niewędzonych. Nazwa gravlax znana także w innych kuchniach, jako (gravad lax, gravad laks, gravlaks, graavilohi, graavilõhe, graflax

Do marynaty można dodawać przeróżne dodatki, i eksperymentować, co daje nam fajny niepowtarzalny smak. Ja dodaje sok z cytryny, ocet balsamico. Za każdym razem mam inny smak ryby.

Należy pamiętać żeby nie przesadzić z ilością koperku.

Ryba powinna być bardzo świeża.

Ryba nie powinna być mrożona.

Do zrobienia takiej ryby potrzebny jest filet ze skórą, który można kupić w sklepie. Ja często robię sama taki filet kupuje łososia w całości i go filetuję. Zawsze robię z dwóch kawałków łososia po 0,5 kg.

Cytrynowy łosoś gravlax

 

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą
100 gram soli
100 gram cukru
2 pęczki koperku
2 łyżki ziela angielskiego
2 łyżki jałowce
2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 cytryny

 

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

Łososia myję, osuszam, usuwam z ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Cytrynę sparzam i ścieram na tarce drobne oczka. Łososia posypuję skórką z cytryny, dodaję całe gałązki koperku. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed podaniem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

 

 

Łosoś marynowany surowy

 

 

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą
100 gram soli
100 gram cukru
2 pęczki koperku
2 łyżki ziela angielskiego
2 łyżki jałowce
2 łyżki pieprzu ziarnistego

 

 Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

 

 

 

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

 

Łososia myję, osuszam, usuwam ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, koperek, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed użyciem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.

 

 Balsamico łosoś gravlax

 

 

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść


2 płaty łososia po 1/2 kg ze skórą
4 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklaki cukru
1/2 szklanki soli morskiej
3 łyżki pieprzu

Łososia oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Łososia układam w pojemniku jeden płat skórą do dołu, posypuje solą i cukrem wymieszanym,polewam sokiem z  cytryny, octem balsamicznym, posypuję rozgniecionym pieprzem. Drugim płatem łososia przykrywam ten pierwszy. Zamykam pojemnik i wstawiam do lodówki na 24 h. Po tym czasie kawałek który był do góry układam go na dole pojemnika, a ten co był na dole układam do góry. Wstawiam na kolejne dwa dni do lodówki i przewracam w między czasie i polewam sokami które wytworzy. Po trzech dniach łosoś jest gotowy do jedzenia.

Jak zrobić łososia gravlax i z czym go jeść

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak