Jak zrobić domowe masło

Nie ma nic lepszego, niż kromka chleba z prawdziwym masłem, bez żadnych konserwantów. Jego smak przebija wszelkie mixy i margaryny.
Masło pozyskamy ze śmietany która zawiera co najmniej 80 % tłuszczu mlecznego. Któż nie pamięta smaku domowego masła, które robiły nasze babcie? Ja miałam możliwość jedzenia takiego - dosłownie rozpływało się w ustach. Wyjadałam masło z miski podczas jego wyrabiania. Można je zrobić w domowych warunkach.
Wystarczy blender, malakser, słoik. Do produkcji masła potrzebujemy śmietanę słodką, najlepiej taką prosto od krowy ale pewnie większość z nas nie ma takiej możliwości. Kupuję więc śmietanę 30 % w kubeczku, która ma najmniej składników i ulepszaczy. Nie nadaje się śmietana UHT ani 36 % bo jest za słodka. Masło przelewam do wysokiego pojemnika i za pomocą blendera ubijam tak długo, aż zacznie się oddzielać od maślanki. Można też zrobić w słoiku zamkniętym, którym potrząsamy energicznie .
Takie masło przelewamy zimną wodą, następnie za pomocą drewnianej łyżki oddzielamy od wody.
Moja ciocia robiła takie masło w małej pralce frani, przeznaczonej tylko do wyrobu masła. Przy dużej ilości mleka ciężko jest ubijać je mikserem. Wirnik pralki idealnie odzieli masło. Widziałam taką produkcję masła. Masło domowe pozbawione jest konserwantów dlatego nie może być długo przechowywane bo jełczeje. Kiedyś masło robiono w maselnicach, teraz masło pozyskuje się w produkcji wirowania śmietany.
Można przygotować bardzo fajne smakowe masła. Robiłam orzechowe słone z orzechami prażonymi nerkowca, albo laskowymi. Idealne są także migdały prażone. Kolejna moja propozycja to masła ziołowe i tutaj można popuścić wodze fantazji: koperek, bazylia, pietruszka, mięta. Można robić masła słodkie.
Często robię czosnkowe, albo z dodatkiem musztardy francuskiej. Jeżeli chcemy, żeby nasze masło miało ładny kolor można dodać trochę soku marchewkowego. Domowa produkcja masła jest droższa od sklepowego, ale robiąc swoje wiemy co jemy i co dodajemy do niego.
Polecam zrobić samemu także masło klarowne do smażenia. To masełko robię już z kupnego, bo niestety za dużo wychodzi masła.
Masło orzechowe słone
500 ml śmietany 30 % słodkiej w kubeczku
2 łyżki orzechów prażonych solonych Nerkowca
2 łyżki orzechów prażonych solonych ziemnych
1 szklanka wody
Do zrobienia masła potrzebna jest śmietana 30 % słodka, ale nie uht z kartonika. Ja używam śmietany kupionej w dużym kubeczku . Przelewam ją do pojemnika wysokiego i miksuje blenderem około 15 minut do momentu oddzielenia się maślanki od masła. Maślankę zlewam można ją wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą i odlewam. Kopyścią drewnianą odciskam nadmiar wody z masła w miseczce. Kiedy woda przestanie już się oddzielać dodaję pokruszone orzechy. Zrobiłam to w moździerzu. Mieszam dokładnie i zawijam masełko w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 30minut. Wyjmuję i kroję w plastry. Masło już nie sole bo orzechy są słone.
Masło migdałowe słone
Masło klarowane
3 kostki masła po 250 gramów 82 % tłuszczu
Masło przekładam do wysokiej patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.
Masło ziołowe domowe robione
400 ml śmietany 30 %
1 garść listków Bazyli
5 gałązek oregano
7 gałązek koperku
Sól Woda
Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję blenderem około 10 minut. Tak długo aż oddzieli się woda od śmietany. W ten sposób powstaje maślanka, którą zlewam i można ja wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, wyciskam porządnie. Dodaję sól, pokrojony koper, bazylię, oregano. Całość mieszam i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 15 minut. Masełko jest gotowe do krojenia.
Masło orzechowe
400 ml śmietany 30 %
Sól
3 łyżki orzechów ziemnych prażonych
Śmietanę wlewam do pojemnika od blendera. Miksuję około 10 minut tak długo aż oddzieli się maślanka. Odlewam ją, wykorzystuje maślankę do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą dwa razy. Po odlaniu wody dodaję sól. Orzechy kroję na mniejsze kawałki i rozgniata je w moździerzu. Dodaję do masła mieszam blenderem. Wykładam na folię aluminiową zawijam i do lodówki wkładam. Kroję na plastry. Podaję z chlebem świeżo upieczonym
Bazyliowe masło
1 kubek śmietany 400 ml kremówka 30 %
1 pęczek Bazyli
Sól szczypta
Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję tak długo aż oddzieli się maślanka od masła. Odlewam ją i przelewam masło zimną wodą. Wodę również odlewam i dodaję listki Bazyli świeżej. Blenderuję masło dalej. Na końcu dodaję sól. Masło przekładam do foli aluminiowej i odstawiam do zamrażalnika na 3 h. Wyjmuję, odwijam z folii i kroję na plastry.