Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak zrobić domowe masło

Nie ma nic lepszego, niż kromka chleba z prawdziwym masłem, bez żadnych konserwantów. Jego smak przebija wszelkie mixy i margaryny. Masło pozyskamy ze śmietany która zawiera co najmniej 80 % tłuszczu mlecznego. Któż nie pamięta smaku domowego masła, które robiły nasze babcie? Ja miałam możliwość jedzenia takiego - dosłownie rozpływało się w ustach. Wyjadałam masło z miski podczas jego wyrabiania. Można je zrobić w domowych warunkach. Wystarczy blender, malakser, sło

Nie ma nic lepszego, niż kromka chleba z prawdziwym masłem, bez żadnych konserwantów. Jego smak przebija wszelkie mixy i margaryny.


Masło pozyskamy ze śmietany która zawiera co najmniej 80 % tłuszczu mlecznego. Któż nie pamięta smaku domowego masła, które robiły nasze babcie? Ja miałam możliwość jedzenia takiego - dosłownie rozpływało się w ustach. Wyjadałam masło z miski podczas jego wyrabiania. Można je zrobić w domowych warunkach.

Wystarczy blender, malakser, słoik. Do produkcji masła potrzebujemy śmietanę słodką, najlepiej taką prosto od krowy ale pewnie większość z nas nie ma takiej możliwości. Kupuję więc śmietanę 30 % w kubeczku, która ma najmniej składników i ulepszaczy. Nie nadaje się śmietana UHT ani 36 % bo jest za słodka. Masło przelewam do wysokiego pojemnika i za pomocą blendera ubijam tak długo, aż zacznie się oddzielać od maślanki. Można też zrobić w słoiku zamkniętym, którym potrząsamy energicznie .

Takie masło przelewamy zimną wodą, następnie za pomocą drewnianej łyżki oddzielamy od wody.
Moja ciocia robiła takie masło w małej pralce frani, przeznaczonej tylko do wyrobu masła. Przy dużej ilości mleka ciężko jest ubijać je mikserem. Wirnik pralki idealnie odzieli masło. Widziałam taką produkcję masła. Masło domowe pozbawione jest konserwantów dlatego nie może być długo przechowywane bo jełczeje. Kiedyś masło robiono w maselnicach, teraz masło pozyskuje się w produkcji wirowania śmietany.

Można przygotować bardzo fajne smakowe masła. Robiłam orzechowe słone z orzechami prażonymi nerkowca, albo laskowymi. Idealne są także migdały prażone. Kolejna moja propozycja to masła ziołowe i tutaj można popuścić wodze fantazji: koperek, bazylia, pietruszka, mięta. Można robić masła słodkie.
Często robię czosnkowe, albo z dodatkiem musztardy francuskiej. Jeżeli chcemy, żeby nasze masło miało ładny kolor można dodać trochę soku marchewkowego. Domowa produkcja masła jest droższa od sklepowego, ale robiąc swoje wiemy co jemy i co dodajemy do niego.

Polecam zrobić samemu także masło klarowne do smażenia. To masełko robię już z kupnego, bo niestety za dużo wychodzi masła.

Masło orzechowe słone

 

 Masełko orzechowe  zrobione z orzechów nerkowca i  orzechów ziemnych prażonych solonych .  Przypomina mi się moje dzieciństwo i babcia która takie masło robiła. Pamiętam ile sił musiała włożyć przy wyciskaniu wody która oddziela się od masła. Dzięki temu teraz wiem jak zrobić takie masełko.
 
 
Jak zrobić domowe masło

 

500 ml śmietany 30 % słodkiej w kubeczku
2 łyżki orzechów prażonych solonych Nerkowca
2 łyżki orzechów prażonych solonych ziemnych
1 szklanka wody


Do zrobienia masła potrzebna jest śmietana 30 % słodka, ale nie uht z kartonika. Ja używam śmietany kupionej w dużym kubeczku . Przelewam ją do pojemnika wysokiego i miksuje blenderem około 15 minut do momentu oddzielenia się maślanki od masła. Maślankę zlewam można ją wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą i odlewam. Kopyścią drewnianą odciskam nadmiar wody z masła w miseczce. Kiedy woda przestanie już się oddzielać dodaję pokruszone orzechy. Zrobiłam to w moździerzu. Mieszam dokładnie i zawijam masełko w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 30minut. Wyjmuję i kroję w plastry. Masło już nie sole bo orzechy są słone.

Masło migdałowe słone

 

 

Jak zrobić domowe masło

400 ml śmietany 30 % w kubeczku ( uht śmietana się nie nadaje)
4 łyżki migdałów prażonych solonych
1 szklanka wody
 
 
Do pojemnika wysokiego od blendera przelewam śmietanę schłodzoną. Miksuję blenderem około 15 minut do momentu wytworzenia się maślanki. Masło jest dobrze ubite jak zaczyna oddzielać się od ścianek pojemnika, i wytworzy się maślanka, około 3/4 szklanki. Zlewam ją wykorzystuje do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, i wyrabiam w misce drewnianą łyżką, usuwam nadmiar wody. Migdały kruszę w moździerzu i dodaję do masła. Dokładnie mieszam i przekładam na folię aluminiową. Zwijam w rulon i wkładam do zamrażalnika na 30 minut. Przed podaniem kroję. Masła nie solę bo migdały są już słone.
 

Masło klarowane

 

 

Jak zrobić domowe masło

3 kostki masła po 250 gramów 82 % tłuszczu

Jak zrobić domowe masło


Masło przekładam do wysokiej  patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha.  Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją  łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana  którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.

Masło ziołowe domowe robione

 

 

Jak zrobić domowe masło


400 ml śmietany 30 %

1 garść listków Bazyli

5 gałązek oregano

7 gałązek koperku

Sól Woda

Jak zrobić domowe masło


Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję blenderem około 10 minut. Tak długo aż oddzieli się woda od śmietany. W ten sposób powstaje maślanka, którą zlewam i można ja wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą, wyciskam porządnie. Dodaję sól, pokrojony koper, bazylię, oregano. Całość mieszam i zawijam w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 15 minut. Masełko jest gotowe do krojenia.

 

Jak zrobić domowe masło

 

 

 

Masło orzechowe

 

 

Jak zrobić domowe masło

 

Jak zrobić domowe masło
400 ml śmietany 30 %

Sól

3 łyżki orzechów ziemnych prażonych


Śmietanę wlewam do pojemnika od blendera. Miksuję około 10 minut tak długo aż oddzieli się maślanka. Odlewam ją, wykorzystuje maślankę do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą dwa razy. Po odlaniu wody dodaję sól. Orzechy kroję na mniejsze kawałki i rozgniata je w moździerzu. Dodaję do masła mieszam blenderem. Wykładam na folię aluminiową zawijam i do lodówki wkładam. Kroję na plastry. Podaję z chlebem świeżo upieczonym

Bazyliowe masło

 

 

 

Jak zrobić domowe masło

1 kubek śmietany 400 ml kremówka 30 %

1 pęczek Bazyli

Sól szczypta


Śmietanę przelewam do miski od blendera i miksuję tak długo aż oddzieli się maślanka od masła. Odlewam ją i przelewam masło zimną wodą. Wodę również odlewam i dodaję listki Bazyli świeżej. Blenderuję masło dalej. Na końcu dodaję sól. Masło przekładam do foli aluminiowej i odstawiam do zamrażalnika na 3 h. Wyjmuję, odwijam z folii i kroję na plastry.

 

Beata999 08.02.2015 23:00
Bardzo smaczne masełka.
Malinka 07.02.2015 22:10
To prawda, domowe masełko najlepsze, a jeszcze smakowe... SUPER! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak