Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak upiec idealną bezę?

Piankowe wnętrze i chrupiący wierzch, któż oprze się pysznej Pavlovej czy małym, domowym bezom? Dzięki prostym zasadą z zaledwie kilka chwil można wyczarować bezową ucztę dla podniebienia.

Znane jest powiedzenie, że te słodkie, białkowe pyszności bywają kapryśne. Ich przygotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością, jeśli będziemy trzymać się kilku podstawowych zasad. Bez względu na to, czy skusicie się na małe beziki czy popularny tort Pavlovej, postępując według poniższych rad zagwarantujecie sobie udany wypiek.

* mieszadła oraz naczynie w którym ubijasz białka musi być całkowicie czyste i suche, nie może znaleźć się na nim ani kropla wody czy tłuszczu. 
* najlepiej ubijać pianę w misce ze stali nierdzewnej lub szklanej. Odradzam naczynie z plastiku, na którym lubi pozostawać tłuszcz.  
* białka muszą być dokładanie oddzielone od żółtek, w białku nie może naleźć się ani kropelka żółtka - w przeciwnym razie piana się nie ubije. 
* nie trzeba trzymać się zasady temperatury białek, ja używam jajek prosto z lodówki lub zimnych, rozmrożonych. 
* pianę ubijaj do czasu, aż zrobi się szklista i bardzo zwarta - obróć miskę i sprawdź czy piana z niej nie spływa - jeśli spływa po ściankach musisz ubijać jeszcze jakiś czas.  
* ocet ma za zadanie ścięcie się białka, możesz zastąpić go sokiem z cytryny. 
* piana z białek nie lubi czekać i szybko traci odpowiednią konsystencję, więc zaraz po ubiciu powinna znaleźć się w piekarniku. 
 * Bezę najlepiej upiec wieczorem i pozostawić do wystudzenia w piekarniku na całą noc. 
* Pamiętaj, aby nie ubijać białek zbyt długo. Kiedy tylko uzyskają odpowiednią szklistość i staną się sztywne, od razu przerwij ubijanie. Pianę z białek również można przebić, ubijając ją zbyt długo. 
* jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego, przy pomocy którego można uformować zgradne małe bezy możesz nakładać bezy pomagając sobie dwoma łyżeczkami. 
* bezy najlepiej piec, a właściwie suszyć w niskiej temepraturze. Optymalna temperatura dla bezowych wypieków to 120-140 stopni (grzałka góra-dół lub dół z termoobiegiem). Im niższa temperatura, tym czas pieczenia dłuższy, jednak dzięki temu beza zachowa ładny kolor i będzie smaczniejsza. W przypadku pieczenia bezy z termoobiegiem temperaturę należy zmniejszyć o ok. 25 stopni.

 

Czekoladowa Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami

Jak upiec idealną bezę?
Składniki:
Beza: 
9 białek z dużych jaj (u mnie łącznie 315 g białek, 1 białko=35g)
450 g cukru
2 łyżeczki octu winnego
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli 
Dodatkowo:
500 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
400 g truskawek
50 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%

Beza: Białka przelać do dużej miski, dodać szczyptę soli i miksować na wolnych obrotach. Kiedy białka zwiększą swoją objętość stopniowo dosypywać cukru. Miksować do uzyskania puszystej, szklistej piany, idealnie sztywnej. Pod koniec ubijania dodać przesiane kakao i ocet. Zmiksować do połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Jeśli używamy papieru odrysować na nim okrąg o średnicy ok. 23 cm. Na środek okręgu przełożyć pianę z białek i delikatnie wyrównać ku górze. Bezę od razu wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni. Bezę suszyć przez ok. 1 godzinę i 15-30 minut, aż zewnątrz będzie chrupiąca, a środek pozostanie miękki. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę na 15 minut w zamkniętym piekarniku. Potem wystudzić bezę całkowicie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i ekstraktem. Udekorować wierzch bezy. Śmietanę posypać posiekaną czekoladą. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.

Tarta z bezą i porzeczkami

Jak upiec idealną bezę?

Jak upiec idealną bezę? Składniki (na tartę o średnicy 28 cm):
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka (z dużych jajek o wadze ok. 70 g)
szczypta soli
1 łyżka lodowatej wody
Budyń:
1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) 
1 1/2 łyżki cukru
400 ml mleka 3,2%
Owoce:
450 g czerwonej porzeczki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
Beza:
2 białka
110 g cukru 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, wodę i żółtka. Zagnieść kruche ciasto ręcznie lub w robocie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Spód ciasta nakłuć kilkukrotnie widelcem. Wierzch ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. ziarnami fasoli. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem i dopiec tartę kolejne 15 minut. 
Budyń: Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu na 400 ml mleka. 
Owoce: Porzeczki umyć, osuszyć i usunąć gałązki. Do owoców dodać cukier waniliowy i mąkę. Wymieszać. Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika i rozsmarować na niej budyń. Na budyniu ułożyć owoce. 
Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem. Kiedy piana będzie sztywna i szklista dodać mąkę i krótko zmiksować. Bezę od razu wyłożyć na wierzch tarty. Tartę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 minut, pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 100 stopni włączyć termoobieg i grzałkę dolną i podsuszyć bezę przez ok. 10 minut, aż będzie chrupiąca z wierzchu. Przed rozkrojeniem tartę całkowicie wystudzić.

Pavlova z truskawkami

Jak upiec idealną bezę?
Składniki:
6 białek (jajka klasy L)
300 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki mąki skrobiowej 
1,5 łyżeczki octu z białego wina
szczypta soli
400 ml śmietany 30%
400 g truskawek

Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.

Eton mess

Jak upiec idealną bezę?
Składniki (na 2 porcje):
12 małych bez (przepis poniżej)
250 ml śmietany 30 %
10 truskawek
2 łyżeczki cukru pudru

Dwie truskawki odłożyć do dekoracji, pozostałe rozgnieść niedbale widelcem. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę ubitej kremówki połączyć z ugniecionymi truskawkami. W pucharku ułożyć warstwami: pokruszone bezy, bitą śmietanę z truskawkami, bezy i bitą śmietanę. Wierzch udekorować bezą i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Podawać od razu.

Bezy

Jak upiec idealną bezę?
Składniki (na 1 blaszkę):
2 białka (z dużych jajek)
125 g drobnego cukru (nie cukru pudru!)
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na średnich obrotach. Kiedy piana zacznie bieleć dosypywać stopniowo cukier. Dodać sok z cytryny i chwilę miksować. Ubijać do czasu, aż piana będzie szklista i gęsta, a po odwróceniu miski zostanie na swoim miejscu. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy w sporych odstępach (bezy rosną podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec/suszyć ok. 35-40 minut.

 

Ola1984 02.01.2017 11:51
anka1988 po to właśnie jest ten wpis ;) Aby zachęcić do kulinarnych eksperymentów - nie taki diabeł straszny.... ;) Życzę udanych wypieków :)
anka1988 31.12.2016 22:03
nigdy jeszcze nie piekłam bezy, jakoś się boję :P dużo super wskazówek, myśle że teraz już się odważę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak