SKŁADNIKI:
9 jajek ugotowanych na twardo
9 białych kiełbas parzonych
bułka tarta do panierowania
SOS CZOSNKOWY:
2 żabkiczosnku 2 łyżki majonezu
2 łyżki smietany 12 %
pieprz czarny Prymat do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Białą kiełbaskę wyciągamy z kiszek. Przekładamy do miski.
Ugotowane jajka obieramy ze skoprupek.
Masę kiełbasianą dzielimy na 9 równych części.
Każdą z nich rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy jajko i zwilżoną w wodzie ręką sklejamy masę tak by całe jajko było nią pokryte.
Układamy na desce.
Każde tak przygotowane jajo obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony na rumiano.
Obracamy delikatnie, gdy jedna strona się przyrumieni poniewaz może masa przykleić się do dna patelni.
SOS CZOSNKOWY:
Czosnek miksujemy za pomoca blendera ze śmietaną i majonezem.
Doprawiamy do smaku pieprzem.