Tradycją Świąt Wielkiejnocy jest święcenie jajek w Wielką Sobotę. Tradycja ta pochodzi z czasów średniowiecza, kiedy post był tak ścisły że zakazywano jedzenia nawet jaj.
Po poświeceniu miały one zapobiec chorobie, i stać się błogosławieniem dla duszy i ciała.
W tradycji chrześcijańskiej dzielimy się święconym jajkiem w pierwszy dzień świąt czyli Niedziele Wielkanocną. Składamy sobie wtedy życzenia zdrowia, szczęścia, pomyślności.
Zdobienie i obdarowywanie bliskich jajkami znane było już od zamierzchłych czasów.
Jajka na stole świątecznym możemy podawać na wiele sposobów. Tradycyjnie z majonezem, ale polecam nadziewane gdzie możemy popuścić wodze fantazji. Bardzo dobrym farszem jest nadzienie chrzanowe na bazie serka puszystego i chrzanu, oraz nadzienie łososiowe z łososia wędzonego, żółtek, majonezu.
Oczywiście święta zwiastują wiosnę dlatego warto je podać na sałacie, roszponce, udekorować rzeżuchą, pietruszką kolor zielony zachęca do jedzenia.
Bardzo fajnym pomysłem są także fioletowe jajka które marynujemy w marynacie z zakwasu buraczanego. Do nadzienia wykorzystuję się buraka pieczonego i serek śmietankowy.
Jajka można także nadziewać pieczarkami marynowanymi i na ich bazie zrobić farsz.
Bardzo dobre są także jajka otulone mielonym mięsem nazywane przez innych jaskółczymi jajkami. Fajnie prezentują się także skorupki jajek w które wkłada się nadzienie. Możliwości jest wiele.Można oczywiście podać jajka na sałatce z warzywami wiosennymi czyli rzodkiewką, pomidorkami, ogórkiem, sałatą.
Inną propozycją podawania jajek są jajka marmurkowe. Jajka gotujemy na twardo, i wyjmujemy z wody. Tłuczemy skorupki nie obierając ich z jajek. Wkładamy z powrotem do rondelka. Zaparzamy herbatę dwie łyżeczki w wodzie, dodajemy sos sojowy, łyżeczkę alkoholu. Gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Wyjmujemy studzimy, i zdejmujemy skorupki.
Wszystkim życzę smacznego jajka :-)
Wielkanocna sałatka z szynką i jajem
6 jaj
6 plastrów szynki gotowanej
1 mała puszka fasoli czerwonej gotowanej na parze
5 pomidorków koktajlowych
10 oliwek czarnych
2 cebule czerwone
1 doniczka mix sałaty
6 łyżek majonezu
1 słoiczek marynowane koreczki /pieczarki, marchewka i korniszon/
1 kawałek ogórka zielonego
Rzeżucha do dekoracji
sól
Jaja gotuję na twardo w osolonej wodzie. Studzę, obieram i kroję na połówki. Sałatę myję, osuszam i układam liście na talerzach. Dodaję połówki jajek, koreczki z pieczarek marchewki i korniszona, układam plastry zielonego ogórka. Cebulę czerwoną obieram i nożykiem małym robię nacięcia w kształcie litery v. Wycinam w ten sposób kwiatki. Powstaną dwie połówki z każdej cebuli, które potem rozdzielam kolejne warstwy cebuli. Do każdego kwiatka wkładam czarną oliwę i układam na sałatce. Majonez przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję jajka, posypuję rzeżuchą. Układam połówki pomidorków koktajlowych, i dodaję fasolę czerwoną którą wcześniej przepłukałam na sitku. Plastry szynki zwijam w ruloniki i dodaję do sałatki.
Łososiowe jajka wiosenne
6 jajek
200 g wędzonego łososia
1 plaster papryki czerwonej
6 oliwek czarnych
miks sałat
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki serka puszystego
1 łyżka majonezu
Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie. Obieram i odcinam 1/3 jajka. Wydrążam łyżeczką żółtka delikatnie. Połowę łososia kroje w kostkę, dodaję żółtka, majonez, serek, sól, pieprz i miksuję blenderem. Przekładam farsz do szprycy i wyciskam do jajek. Dekoruję kawałkami oliwek, papryki, i natką pietruszki. Układam czubki białka jako kapelusze. Jajka podaję na sałacie.Resztę łososia zwijam w ruloniki i napełniam pozostałym farszem.
Mielone z jajkiem
60 dkg mięso mielone od szynki
1 cebula mała
1ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 bułka
1 jajko
1/2 szklanka mleka
1bułka czerstwa
7 łyżek bułki tartej
olej
nadzienie:
5 jajek
Mięso przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, cebulę pokrojoną, jajko. Bułkę namaczam w mleku. Odsączam na sitku i mocno wyduszam. Dodaję do mięsa. Całość wyrabiam dokładnie. Jajka gotuję na twardo i obieram. Mięso dziele na pięć części i na każdej układam jajko.Sklejam i obtaczam w bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu na oleju i obracam z każdej strony.
Jajka z szynką z nadzieniem chrzanowym
4 jajka
150 g serka puszystego
3 łyżeczki chrzanu
5 plastrów szynki gotowanej
5 pomidorków koktajlowych
3 oliwki czarne
1/3 papryki żółtej
natka pietruszki
sól, pieprz biały
5 liści sałaty strzępiastej
Jajka gotuję w osolonej wodzie na twardo.Obieram i kroję na pół. Wyjmuję żółtka łyżeczką. Do miski przekładam żółtka, dodaję serek, chrzan, sól, pieprz i całość miksuję blenderem na puszystą masę. Nadzienie przekładam do worka foliowego i za pomocą szprycy do ciast wyciskam na jajka. Plastry szynki kroję na pół zwijam w rulon i formuję kwiatek. Do środka każdego też wyciskam farsz.Sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję jamajka, szynkę polówki pomidorków. Z oliwek kroję paski i układam na farszu, dodaję natkę pietruszki. Układam kawałki papryki.