Jajka faszerowane po polsku

Opublikowano: 19.03.2013
Autor: IZABELA29
Jajka faszerowane po polsku
Czas do świat szybko zleci. Menu jak co roku powinno być wyjątkowe a dania smaczne. Warto je zmieniać by nie popaść w monotonię.







Składniki;

9 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
50 g sera żółtego startego na drobnych oczkach
szczypta  soli
czarny pieprz do smaku
bazylia otarta
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania jajek.



Sposób wykonania:


Ugotowanego jajka studzimy.
Ostrym nożem przecinamy w poprzek uważając by zniszczyć  skorupki.
Małą łyżeczką wyciągamy żółtka i białka do miseczki.
Dodajemy surowe jajko, bazylię oraz starty ser.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Masą jajeczną napełniamy połówki skorupek lekko dociskamy.
Obtaczamy w bułce tartej, nadmiar strzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Układamy jajka masą do spodu i smażymy 8 minut na złoty kolor.









Wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsaczyć z nadmiaru tłuszczu.

prymat