Składniki:
mąka 400g + 2 łyżki
drożdże 50g (pół kostki)
olej ½ szkl
cukier ½ szkl + 1 łyżeczka
szczypta soli
cukier waniliowy
2 + 1 jajka
200 ml mleka (ciepłego)
dżem jagodowy 1 słoiczek -najlepiej taki własnej roboty (ale można też użyć świeżych owoców ok. 600g tylko należy je zblendować)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Najpierw robimy zaczyn do ciasta. Do ciepłego mleka wsypujemy mąkę(2 łyżki), cukier (1 łyżeczka) i drożdże mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną reagować (będzie narastać piana). W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i mieszamy wszystko razem. Następnie wbijamy jajka i wlewamy olej znowu wszystko mieszamy. Wlewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie odchodziło od miski (jeżeli będzie zbyt mokre można dosypać jeszcze odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie ok.1 h. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na 4 części. Z każdej formujemy koło wielkości tortownicy(o śr.26cm).Kładziemy pierwsze koło na papierze do pieczenia i smarujemy dżemem (bądź przygotowanym musem). Tą czynność powtarzamy z wszystkimi kołami z wyjątkiem ostatniego ( na wierzch nie dajemy już dżemu). Na środku odznaczamy sobie małe koło np. szklanką. Nacinamy ciasto do wyznaczonego okręgu(ma być 16 nacięć), następnie każdy pasek zwijamy raz wokół własnej osi. Teraz zlepiamy po dwa paski razem i końce ładnie formujemy. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. przez 35 min (ma się ładnie zrumienić)