Jagodzianki

Opublikowano: 16.08.2011
Autor: Koper
Jagodzianki
Sezon jagodowy nie może obyć się bez jagodzianek.

Długo szukałam idealnego przepisu na drożdżowe bułeczki. Po wielu próbach, w moim zeszycie z przepisami znalazł się ten, który za chwilkę przedstawię. Z tego ciasta można zrobić najróżniejsze bułeczki z dowolnym nadzieniem w środku, lub zawijane, np. z cynamonem. Ja jednak chyba najbardziej lubię właśnie Jagodzianki.

 

Składniki:

50g świeżych drożdży

½ szklanki ciepłej wody

½ szklanki cukru

½ kg mąki

100g masła

Szczypta soli

½ szklanki mleka

Łyżka gęstej śmietany, najlepiej 18%

Szklanka jagód

1/3 szklanki cukru pudru

Jajko do posmarowania bułeczek

Gruby cukier do posypania bułeczek

 

Wykonanie:

Drożdże trzeba rozmieszać c cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Powinny zacząć buzować, pienić się, jeżeli tego nie zrobią, znaczy, że z drożdżami było coś nie tak i trzeba użyć innych.

Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.

W rondelku roztopić masło, wlać mleko i śmietanę, po ostudzeniu dolać do miski.

Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jagody dokładnie myjemy i suszymy.

Ciasto wałkujemy, posypując mąką na placki o grubości 1 cm, lub trochę cieńsze.

Kroimy na kwadraty mniej więcej wielkości dłoni, na środek każdego kładziemy trochę jagód, posypujemy cukrem pudrem i składamy wszystkie cztery rogi do środka jak kopertę. Dokładnie zlepiamy, nie może być nawet najmniejszej szczeliny, w dłoniach formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny leżeć „zlepieniem” do dołu.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.

Jagodzianki

prymat