Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

Jagodzianki to prawdziwy smak lata! Warto zamrozić jagody, by i zimą móc się nimi delektować :)

Jagodzianki


Ciasto:

  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 100g masła miękkiego
  • 2 łyżki golden syrup lub miodu
  • czubata łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • żółtko
  • ok. 3 szklanki mąki
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki błonnika owsianego (można pominąć jeśli nie posiadacie)

 

+ kubek jagód

+ jajko do posmarowania bułeczek

 

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanki mąki

 

Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach.

 

 

Ciasto:

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże, golden syrup lub miód, cukier- dokładnie mieszamy. Wlewamy do miski z mąką (najpierw wsypujemy nieco ponad połowę, stopniowo dodajemy resztę przy zagniataniu ciasta), wymieszaną z solą. Wbijamy jajka, dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Ciasto powinno być elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

 

Formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

Piekarnik nagrzewamy do 190st.

Ciasto dzielimy na 9-10 części. Każdą rozpłaszczamy na placuszek, układamy na jego środku 2 łyżki jagód i zlepiamy brzegi do góry. Kładziemy na blaszce złączeniem do dołu. Odstawiamy na 30 minut by się napuszyły.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 20-25 minut.

 

Jagodzianki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak