Często zdarza się, że niezapowiedziani goście informują o swojej wizycie na godzinę przed swym przyjściem. Nie wpadaj w panikę! Bo przez ten czas możesz przygotować kilka smacznych potraw i zabłysnąć jako wzorowa gospodyni :) Świetną propozycją jest wykonanie szybkiej sałatki ze składników dostępnych w każdej lodówce, a na słodko do kawy - popularne muffinki.
Sałatka z jajkami i kukurydzą
Składniki:
4 jajka
puszka groszku
puszka kukurydzy
marynowany seler sałatkowy
sól, pieprz
majonez
Przygotowanie:
Jajka ugotować, pokroić na drobne kawałki. Seler odsączyć, pokroić w mniejsze paski. Groszek i kukurydzę odsączyć. Składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez.
Lekka sałatka z mixem sałat
Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
1 pomidor
1 ogórek zielony (lub konserwowy)
pęczek rzodkiewek
3 łyżki oliwy z oliwek
dowolne przyprawy lub ulubiony sos sałatkowy
Przygotowanie:
Rzodkiewkę, ogórka i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać z mixem sałat. Następnie dodać oliwę z oliwek i przyprawy. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego.
Muffinki truskawkowe z bitą śmietaną
Składniki suche:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
truskawki
bita śmietana
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku. Składniki mokre (mleko, jajko, masło) wymieszać w miseczce. Następnie składniki suche wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Do foremek na muffinki nakładać po łyżce ciasta, następnie położyć połówkę truskawki i zakryć ją drugą łyżką ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Bitą śmietanę wykonać według instrukcji na opakowaniu. Gdy muffinki ostygną udekorować je bitą śmietaną i pokrojonymi na małe plasterki truskawkami.