Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłkowe knedle

Jabłkowe knedle świetna propozycja dla małych smakoszy jabłek i klusek dowolnego rodzaju. Słodkie knedle możemy nie tylko posypać cukrem ale także polać czekolada lub dżemem. Takim knedlom żadne dziecko się nie oprze.

    

                                        Jabłkowe knedle  

 

       Jabłkowe knedle  

        

   

Składniki na 2 porcje knedli:

3  jabłka,
    1 szklanka mąki  pszennej
    1 jajko,
    sól
    2 łyżki cukru
    margaryna

 

Jabłkowe knedle


 

Sposób wykonania:


Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.

Jabłkowe knedle

Dodajemy do nich mąkę ,jajko i solimy odrobinę .

Jabłkowe knedle


Mieszamy widelcem na jednolitą masę.

Jabłkowe knedle


W garnku gotujemy osolona wodę.

Maczanymi w wodzie, w misce rękoma bierzemy porcje masy i kształtujemy kulki ciut większe niż orzech włoski.

Rzucamy do gotującego się wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię .

Jabłkowe knedle

Zdejmujemy z ognia i trzymamy w kąpieli wodnej knedle około 10 minut.

Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i polewamy masłem roztopionym z dodatkiem cukru.

 


Jabłkowe knedle

 

Smacznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak