Jabłka po upieczeniu mają konsystencje musu. Idealne są nawet dla najmłodszych maluchów.
Do przygotowania 4 jabłuszek potrzebujemy:
4 jabłka ze skórą,
4 żółtka,
8 łyżeczek cukru
4 łyżeczki konfitury, marmolady
1 cukier waniliowy,
szczyptę cynamonu Prymat
Jabłka wydrążyć .
Cukier utrzeć z żółtkami na kogel - mogel .
Dodać wanilię i cynamon .
Konfiturą wypełnić jabłka .
Jabłka zawinąć w folie aluminiową tak ,by od góry można wlać kogel - mogel.
Wstawić do płaskiej formy .
Jabłka polać 1/3 części kogla - mogla i piec w temp. 180*C przez 50 minut.
Wyjąć jabłka z piekarnika, wlać do nich pozostały kogel - mogel i podpiekać kolejne 10 -15 minut.
Smacznego....