Jabłka zapiekane z koglem - moglem, a cóż to takiego

Opublikowano: 27.11.2012
Autor: IZABELA29
Jabłka zapiekane z koglem - moglem,  a cóż to takiego
Jabłka o tej porze roku są najczęściej spożywane pod rożną postacią. Ostatnio także jako pieczone. Takie jabłuszka mogą jeść nawet najmłodsze dzieci.

Jabłka po upieczeniu mają konsystencje musu. Idealne są nawet dla najmłodszych maluchów.

 

   Jabłka zapiekane z koglem - moglem,  a cóż to takiego

 

Do przygotowania 4 jabłuszek potrzebujemy:


                                          4 jabłka ze skórą,
                                                  4 żółtka,
                                          8 łyżeczek cukru
                                        4 łyżeczki konfitury, marmolady
                                          1 cukier waniliowy,
                                szczyptę cynamonu  Prymat

 

                       Jabłka zapiekane z koglem - moglem,  a cóż to takiego


                                        Jabłka wydrążyć .

                            Cukier utrzeć z żółtkami na kogel - mogel .

                                       Dodać wanilię i cynamon .

                                   Konfiturą wypełnić jabłka .

Jabłka zawinąć w folie aluminiową tak ,by od góry można wlać kogel - mogel.            

                                      Wstawić do płaskiej formy .

Jabłka polać 1/3 części kogla - mogla i piec w temp. 180*C przez 50 minut.

Wyjąć jabłka z piekarnika, wlać do nich pozostały kogel - mogel i podpiekać kolejne 10 -15 minut.

 

           Jabłka zapiekane z koglem - moglem,  a cóż to takiego

 

                                 Smacznego....

prymat