Imprezowe przekąski

Opublikowano: 30.12.2014
Autor: kloruś
Imprezowe przekąski
Zabawa sylwestrowa i zbliżający się karnawał obfitują w imprezy i przyjęcia na których warto zadbać nie tylko o dobrą zabawę ale również smaczne przekąski dla gości. Świetnie sprawdzają się rożne sałatki od majonezowych po lekkie z winegretem.

Zabawa sylwestrowa i zbliżający się karnawał obfitują w imprezy i przyjęcia na których warto zadbać nie tylko o dobrą zabawę ale również smaczne przekąski dla gości.
Idealne są małe, niezobowiązujące dania na których przygotowanie nie stracimy dużo czasu.

Oscypek z konfiturą wiśniową i orzechami
Czas przygotowania:15 minut

Imprezowe przekąski
Składniki
Duży oscypek
gęsta konfitura wiśniowa (najlepiej domowa)
orzechy włoskie


Sposób przygotowania
Oscypka kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) bez tłuszczu. Grillujemy z obu stron po kilka minut tak aby ser był miękki ale nie przesuszony. Na każdym kawałku oscypka nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i połówkę orzecha włoskiego. Zjadamy na ciepło.


Pistacjowy camembert
Czas przygotowania:15 minut

Imprezowe przekąski
Składniki
krążek sera camembert
jajko
tymianek
100g pistacji
łyżka masła klarowanego


Sposób przygotowania
Pistacje obieramy i drobno siekamy. Camembert obtaczamy w jajku roztrzepanym z tymiankiem a następnie w posiekanych pistacjach. Ser smażymy na łyżce rozgrzanego masła klarowanego z obu stron. Serwujemy gorące.

Świetnie sprawdzają się rożne sałatki od majonezowych po lekkie z winegretem.

Dietetyczna sałatka z jajkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Imprezowe przekąski
Składniki
na dwie porcje:
pól główki sałaty masłowej
pół pęczka rzodkiewki
gotowane jajko
jogurt naturalny
płaska łyżeczka cukru
świeży tymianek
Sposób przygotowania
Sałatę i rzodkiewki umyć. Sałatę podrzeć na drobniejsze kawałki. Dodać jogurt naturalny i cukier i wymieszać. Rzodkiewki podzielić na 4 części rozsypać po sałacie. Ugotowane jajko przekroić na 4 części położyć na sałatce. Całość posypać świeżym tymiankiem.

Sałatka jarzynowa w koszyczkach
Czas przygotowania:80 minut

Imprezowe przekąski


Składniki
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
½ dużego selera
4 jajka
winne jabłko
3-4 ogórki kiszone
strąk czerwonej papryki
natka pietruszki
majonez
musztarda francuska
sól, biały pieprz

kruche koszyczki:
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól


Sposób przygotowania
Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej po gotowaniu rosołu. Jajka gotujemy na twardo i studzimy w zimnej wodzie. Wystudzoną włoszczyznę, jajka, kiszone ogórki, obrane jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatką i dekorujemy natka pietruszki.


Z dań ciepłych świetnie sprawdzają się wszelki tarty i quiche.

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą
Czas przygotowania: 60 minut

Imprezowe przekąski

Składniki
Na ciasto:
120g mąki pszennej tortowej
80g maki razowej typ 2000
100g masła
jajko
szczypta soli
łyżka zimnej wody
Na farsz:
Tuńczyk w sosie własnym 150g
1,5 średniej czerwonej cebuli
Strąk czerwonej papryki
Gałązka selera naciowego
3 jajka
150ml słodkiej śmietanki 12-18%
50g startego sera żółtego
Sól, biały pieprz


Sposób przygotowania
Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem.
Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.


Świetnie, z racji łatwości i szybkości przygotowania, sprawdzają się dania z wykorzystaniem ciasta francuskiego.


Francuskie świderki z kabanosem
Czas przygotowania:25 minut

Imprezowe przekąski

Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
około 15 kabanosów
pesto pomidorowe
ostra papryka
jajko


Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek w paski o szerokości około 1cm. Paski smarujemy cienko pomidorowym pesto i doprawiamy ostra papryką. Zawijamy kabanosy w ciasto tworząc świderki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem. i wg gustu posypujemy dowolnymi ziołami. Pieczemy około 15 minut w 225 stopniach C.


Ekspresowe paluchy serowe
Czas przygotowania:25 minut

Imprezowe przekąski
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego (275g)
ser żółty 100g
żółtko jajka
sól gruboziarnista, kminek


Sposób przygotowania
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy i posypujemy równomiernie serem. i kroimy na 16 prostokątów. Zwijamy ściśle w ruloniki. Dodatkowo możemy je lekko poskręcać, zyskają ciekawą formę. Wierzch paluchów smarujemy żółtkiem i posypujemy kminkiem oraz gruboziarnista solą. Pieczemy w 180 stopniach C prze 13-15 minut.

prymat