Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Harataniec

Po prostu- PYSZNE!

Harataniec


Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, proszek i żółtka, wyrobić.

Ciasto podzielić na 3 części. Do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne.

Ciasta schłodzić w lodówce.

 

Nadzienie serowe:

  • 1/2 kg sera (Teściowa wzięła ok 0.8kg)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zamieszać.

 

 

Piana:

  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kisielu

 

Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.

 

Dodatkowo:

  • powidła

 

Składanie ciasta:

Do formy (25x40cm) ścieramy najpierw ciasto jasne, smarujemy powidłami, ścieramy ciasto ciemne, wykładamy masę serową, piane i ścieramy ciasto ciemne.

Pieczemy ok 50 minut w 175st.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak