Ciasto:
- 3 szkl mąki
- kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, proszek i żółtka, wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części. Do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne.
Ciasta schłodzić w lodówce.
Nadzienie serowe:
- 1/2 kg sera (Teściowa wzięła ok 0.8kg)
- 1/2 kostki margaryny
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zamieszać.
Piana:
- 4 białka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kisielu
Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
Dodatkowo:
- powidła
Składanie ciasta:
Do formy (25x40cm) ścieramy najpierw ciasto jasne, smarujemy powidłami, ścieramy ciasto ciemne, wykładamy masę serową, piane i ścieramy ciasto ciemne.
Pieczemy ok 50 minut w 175st.
Smacznego!