Gruszki na okrągło.

Opublikowano: 27.09.2014
Autor: Christopher
Gruszki na okrągło.
Wpadła gruszka do fartuszka…i trzeba z tego skorzystać !

Jesień to najbogatsza pora roku. Sady obdarowują nas pięknymi, dorodnymi owocami. Papierówki  królują już od lipca, mirabelki w sierpniu, a teraz węgierki i gruszki. Gruszki podobnie jak jabłka i śliwki można suszyć, gotować z nich kompoty, smażyć dżemy i marynować. Doskonale nadają się na desery, do dań głównych , sałatek i ciast.

Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w roli głównej.

 

Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką.

Gruszki na okrągło.

Składniki.

3 gruszki

500ml wina wytrawnego czerwonego

10dag cukru

1 gwiazdka anyżu

1 laska wanilii

1 kawałek cynamonu

4 goździki

15dag mąki pszennej

50g cukru pudru

40g kakao

15dag masła zimnego

2 żółtka

Masa czekoladowa.

10dag czekolady gorzkiej

200ml śmietany kremówki

1 jajko

1 łyżka rumu

W rondlu zagotować wino, cukier,  przyprawy i podgrzewać 5 minut.

Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda nasienne i włożyć do wina.

Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i zabarwią się na czerwono.

Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły się aromaty.

Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.

Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty  i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.

Ciasto podpiec przez 15minut w temperaturze 190stopni.

Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i składniki dobrze się połączą. Dodać jajko  i rum, wymieszać i przestudzić.

Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .

Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.

Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.

Gruszki na okrągło.

 

Tarta z gruszką i migdałami.

Gruszki na okrągło.

Składniki.

20dag mąki pszennej

10dag masła

5 dag cukru pudru

½ łyżeczki soli

2 żółtka

2 łyżki wody lodowatej

2 -3 gruszki

120g masła

150g cukru

2 jajka

1 łyżka soku z cytryny

10 dag migdałów w płatkach

Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30minut.

Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec  przez 15 minut w temp.200stopni.

Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy.

Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.

Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać.

Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek  i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami.

Piec przez 30 minut  w temperaturze 190stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się.

Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

 Gruszki na okrągło.

Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim.

Gruszki na okrągło.

Składniki.

150g ciasta francuskiego

2 gruszki

1 łyżeczka masła

1 łyżka cukru

Masa czekoladowa.

70g cukru

50g czekolady gorzkiej

3 łyżki kakao

80g orzechów laskowych

100g masła

1 jajko

Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda nasienne.

Mikserem utrzeć  na masę  wszystkie składniki masy czekoladowej.

Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i wyłożyć  nim dno formy. Wyciąć pasek o szerokości 2 cm i nałożyć  wokół brzegu  krążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200stopni.

Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany.

Gruszki na okrągło.

Smacznych przyjemności z gruszkami.

 

PS. Zdjęcie główne - babeczki czekoladowe z gruszką link -https://www.doradcasmaku.pl/przepis/331676/babeczki-czekoladowe-z-gruszka.html

Christopher 2014.09.27

prymat