Kiedy gruszki zaczynają się pojawiać w niezliczonych odmianach na drzewach, a zaraz potem na bazarach, jest to dla mnie zwiastun słodkiego końca lata;
Próżno snuć nadzieję, że może jeszcze spotkam jagody, panią wiśnię czy inne owoce lata. Jesień wkrada się bezlitośnie za progi mojego domu, a na pocieszenie daje soczystą gruszkę !
Złote krajobrazy, poranny - orzeźwiający chłód, śmiejące się,pomarańczowe dynie w ogrodzie, popołudniowe muskanie słońcem - można znaleźć wiele pozytywnych, jesiennych wibracji, ale kiedy za oknem plucha, tylko gruszka potrafi wybudzić mnie z jesiennego zadumania ...
Kuchennych sposobów na gruszkę nie brakuje, w końcu liczy ona sobie już ponad 3 tyś. lat, przez wieki powstały tysiące propozycji z gruszką w roli głównej, od przystawek, poprzez dania główne aż po desery..
Gruszka u mnie jest niczym słodkie pożegnanie lata, dlatego głównie podaję ją na deser, mogę wtedy rozkoszować się jej smakiem, a myślami wrócić jeszcze na chwilę wstecz..
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, jesiennego i owocowego zarazem
to zapraszam na...
Gruszki w cieście francuskim aromtyzowane Chardonnnay z przyprawami
Przepis krok po kroku znajdziecie - tutaj
Składniki:200 ml wino białe wytrawne chardonnay),1 szt goździk ,1/4 laski wanili,1/4 cytryny,150 g cukru,1 op ciasta francuskigo,4-6 szt gruszek,mleko do posmarowania,1 szczypta imbiru,1 szczypta cynamonu,200 ml woda,
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej patelni lub garnka wlać wino,wodę, dodać cukier,imbir,wanilię,goździk,cynamon,cytrynę - zagotować; W tym samym czasie obrać gruszki* ze skórki; Gdy wywar winny zacznie wrzeć, pogotować go kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Gotować je w wywarze winnym 5 minut, a następnie obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut; Po tym czasie wyjąć gruszki i ostudzić;
( *moje gruszki były małe więc nie wycinałam gniazd nasiennych, gdyż wtedy by mi się rozwaliły podczas gotowania, jeśli macie duze gruszki można wyciąć gniazda);
2.Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 0,5-1 cm, owijać nim ostygnięte gruszki, tak by cała gruszka była pokryta ciastem, a wystawał tylko "ogonek";
3.Gruszki za pomocą pędzelka posmarować mlekiem;Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 mint ( do zarumienienia);
4.Gdy gruszki się pieką, zredukować pozostały wywar winny do konsystencji syropu tj. gotować na dużym ogniu aż stworzy się gęsty syrop ( kilka minut);
5. Tuż przed podaniem na talerz kłaść 1-2 łyżki syropu winnego aromatyzowanego przyprawami, na niego upieczoną gruszkę i całość skropić jeszcze syropem; Udekorować listkami mięty ( opcjonalnie); Można podawać zarówno na gorąco, jak i w temperaturze letniej;
Inne, starsze propozycje z mojej galeri DS..
1.Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym - przepis tutaj. 2.Proste gruszki w czekoladzie- przepis tutaj
3. Gruszki duszone w syropie malinowym podane na kremie waniliowym - przepis tutaj
4.Gruszki w aromatyzowanym czerownym winie- przepis tutaj
Z pozdrowieniami
Iwona