Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka - królowa końca lata

Gruszka to zdecydowanie królowa końca lata; słodka, podłużna, soczysta i niesamowicie uniwersalna. Doskonale sprawdza się w ciastach, wykiwtnych deserach, a nawet w słonych daniach;

       Kiedy gruszki zaczynają się pojawiać  w niezliczonych odmianach na drzewach, a zaraz potem na bazarach, jest to dla mnie zwiastun słodkiego końca lata;
Próżno snuć nadzieję, że może jeszcze spotkam jagody, panią wiśnię czy inne owoce lata. Jesień wkrada się bezlitośnie za progi mojego domu, a na pocieszenie daje soczystą gruszkę !
    Złote krajobrazy, poranny - orzeźwiający chłód, śmiejące się,pomarańczowe dynie w ogrodzie, popołudniowe muskanie słońcem - można znaleźć wiele pozytywnych, jesiennych wibracji, ale kiedy za oknem plucha, tylko gruszka potrafi wybudzić mnie z jesiennego zadumania ...

       Kuchennych sposobów na gruszkę nie brakuje, w końcu liczy ona sobie  już ponad 3 tyś. lat, przez  wieki powstały tysiące propozycji z gruszką w roli głównej, od przystawek, poprzez dania główne aż po desery..
     
       Gruszka u mnie jest niczym słodkie pożegnanie lata, dlatego głównie podaję ją na deser, mogę wtedy rozkoszować się jej smakiem, a myślami wrócić jeszcze na chwilę wstecz.. 
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, jesiennego i owocowego zarazem
                                         to zapraszam na...
            Gruszki w cieście francuskim aromtyzowane Chardonnnay z przyprawami
Gruszka - królowa końca lata
                           Przepis krok po kroku znajdziecie - tutaj

 Składniki:200 ml wino białe wytrawne  chardonnay),1 szt goździk ,1/4 laski wanili,1/4 cytryny,150 g cukru,1 op ciasta francuskigo,4-6 szt gruszek,mleko do posmarowania,1 szczypta imbiru,1 szczypta cynamonu,200 ml woda,
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej patelni lub garnka wlać wino,wodę, dodać cukier,imbir,wanilię,goździk,cynamon,cytrynę - zagotować; W tym samym czasie obrać gruszki* ze skórki; Gdy wywar winny zacznie wrzeć, pogotować go kilka minut, a następnie zmniejszyć ogień i włożyć gruszki; Gotować je w wywarze winnym 5 minut, a następnie obrócić na drugą stronę i gotować kolejne 5 minut; Po tym czasie wyjąć gruszki i ostudzić;
( *moje gruszki były małe więc nie wycinałam gniazd nasiennych, gdyż wtedy by mi się rozwaliły podczas gotowania, jeśli macie duze gruszki można wyciąć gniazda);
2.Ciasto francuskie pociąć w paski o szerokości 0,5-1 cm, owijać nim ostygnięte gruszki, tak by cała gruszka była pokryta ciastem, a wystawał tylko "ogonek";
3.Gruszki za pomocą pędzelka posmarować mlekiem;Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 mint ( do zarumienienia);
4.Gdy gruszki się pieką, zredukować pozostały wywar winny do konsystencji syropu tj. gotować na dużym ogniu aż stworzy się gęsty syrop ( kilka minut);
5. Tuż przed podaniem na talerz kłaść 1-2 łyżki syropu winnego aromatyzowanego przyprawami, na niego upieczoną gruszkę i całość skropić jeszcze syropem; Udekorować listkami mięty ( opcjonalnie); Można podawać zarówno na gorąco, jak i w temperaturze letniej; 


                      Inne, starsze propozycje z mojej galeri DS..

Gruszka - królowa końca lata

                 
1.Gruszki w aromatyzowanym winie z sosem waniliowym - przepis tutaj.                               2.Proste gruszki w czekoladzie- przepis tutaj
                  3. Gruszki duszone w syropie malinowym podane na kremie                                                                    waniliowym - przepis tutaj
                  4.Gruszki w aromatyzowanym czerownym winie- przepis tutaj


                                          Z pozdrowieniami
                                                  Iwona 

 

2milutka 20.09.2013 19:21
Apetyczny wpis...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak