Ciecierzyca nazywana jest także cieciorką lub grochem włoskim. Uważana jest za afrodyzjak, substancje silnie pobudzającą. Jest skarbnicą białka. Obniża ciśnienie i cholesterol. Istnieją dwa gatunki ciecierzycy kabuli i desi.
Ziarna kabuli mają kremową barwę i są duże, ziarna desi mają kolory czerwony, czarny, brązowy, żółty, zielony, kremowy. Mają słodkawy smak i orzechową nutę. Są cennym źródłem białka, dostarczają dużo aminokwasów. Idealnym zamiennikiem kawy oraz mięsa. Zawiera ona aż 25% białka, które w diecie weegtarian staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu.
Ciecierzyca obniża zły cholesterol, który jest przyczyną miażdżycy, i chorób serca. Zawarty w nim potas sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co w efekcie daje spadek ciśnienia. Zawiera też dużo żelaza i zapobiega to anemii. Może być pomocna w leczeniu niedokrwistości.
Ciecierzyca polecana jest osobom z refluksem żołądkowym, osobom z żylakami odbytu, i chorobami jelit. Wpływa ona pozytywnie na perystaltykę jelit i prawidłowe wypróżnianie. Może zapobiegać nowotworom jelita grubego.
Zawiera witaminy z grupy B i magnez, substancje regulujące pracę układu nerwowego, które pozwolą przetrwać kryzys podczas odchudzania. Polecana jest przy odchudzania w umiarkowanych ilościach, przyczyni się do spadku wagi.
Ciecierzyca powoduje wzdęcia, dlatego trzeba ja moczyć wcześniej w wodzie z sodą oczyszczoną 12 godzin następnie wodę odlać i gotować w świeżej. Gotuję się ją, aż stanie się miękka około 1, 5 godziny. W trakcie gotowania można zmienić wodę nawet dwa razy ze względu na zanieczyszczenia.
Ciecierzyca może zapobiec rozwojowi cukrzycy.
Ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłaniania węglowodanów.
Jest to roślina strączkowa, którą w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyrządzania falafeli, czy humusu, pasty do pieczywa. Bardzo dobra jest także zupa rozgrzewająca, pasztety i kotlety. Idealnie nadaje sie, jako farsz do pierogów, krokietów, ale także do sałatek. Z ciecierzycy można zrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Nie posiada ona glutenu, polecana jest osobom chorującym na celiakie. Idealnie komponuje się z przyprawami rozmarynem, tymiankiem, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, a nawet cynamonem.
Zapiekanka ośmiorniczki z ciecierzycą
4 parówki
1 kiełbasa długa
1 szklanka groszku mrożonego
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
6 ziemniaków ugotowanych
1/2 brokuła
1 por biała część
1 papryczka chili
1/2 szklanki przecieru pomidorowego gęstego
2 jajka
sól, pieprz
ognista przyprawa
bazylia świeża
olej rzepakowy
Brokuł dzielę na różyczki małe i gotuję aldente w osolonej wodzie bez przykrycia, nie traci koloru wtedy . Około 3 minuty. Groszek mrożony wrzucam na patelnię i przesmażam na oleju około minutę. Przesypuję na talerz i duszę na tej samej patelni pokrojony por w krążki. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z poprzedniego dnia, pokrojone w plastry układam w naczyniu, dodaję groszek, soczewicę, kawałki kiełbasy plastry, różyczki brokuła, por uduszony. Zapiekankę polewam przecierem pomidorowym. Kolejna warstwa ziemniaków, i reszty warzyw. Parówki kroję na mniejsze kawałki nacinam na krzyż i układam. Na końcu wylewam roztrzepane jajka. Zapiekankę posypuję pokrojoną papryczką chili. Wstawiam na 35 minut do piekarnika temp 190 stopni. Jeżeli parówki zaczną się za mocno rumienić można przykryć zapiekankę folią aluminiową.
Pasta z cieciorki i kurczaka
2 udka z kurczaka ugotowane z rosołu
1 puszka ciecierzycy gotowanej na parze
2 marchewki
15 dkg selera
sól, pieprz
przyprawa ognista
natka pietruszki
Ugotowane udka z kurczaka obieram, zdejmuję skórę. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną marchewkę, seler, cieciorkę. Całość miksuję blenderem. Doprawiam sola, , pieprzem, przyprawą ognistą.
Ciecierzyca z chili i podgrzybkami
250 gram ciecierzycy
2 marchewki
1/3 selera
1 por biała część
2 ziemniaki
20 dkg boczku wędzonego
25 dkg żeberek
1 kiełbaska wiejska
5 dkg podgrzybków suszonych
sól
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
pietruszka świeża natka
2 ząbki czosnku
10 papryczek chili miniaturki z zalewy
Ciecierzycę płuczę, wsypuje do miski i zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Z grzybami robię to samo, w osobnej misce i tez odstawiam na moc. Na drugi dzień obieram marchewkę, seler, ziemniaki, myję i kroję w kostkę. Por też kroję. Do garnka wsypuję ciecierzycę, razem z wodą w której się moczyła. Dodaję grzyby, boczek, żeberka , liść laurowy. Gotuję do miękkości około godzinę. !5 minut przed końcem dodaję pokrojone warzywa i kiełbasę, gotuję dalej. Zupę doprawiam sola, majerankiem, dodaje papryczki chili miniaturki z zalewy. Przed podaniem posypuję pietruszką zieloną.