Grillowane wakacje

Opublikowano: 05.09.2012
Autor: Koper
Grillowane wakacje
Wakacyjne wyjazdy nad jezioro kojarzą mi się z zapachem grilla. Grillowanie jest nieodłącznym elementem naszych wakacji.

Jak to na wakacyjnych wyjazdach bywa, na gotowanie zbyt wiele czasu nie ma. Brak kuchni z prawdziwego zdarzenia, jeszcze bardziej utrudnia sprawę, ale przygotowanie grillowanego obiadu po pierwsze wcale nie jest pracochłonne, a po drugie można zrobić go w „polowych” warunkach.A co robiliśmy oprócz grillowania?

 Grillowane wakacje


Było, kilka burzowych wieczorów, były niezdrowe, ale zimne lody na patyku, niebezpiecznie wysokie skoki na trampolinie, komary, komary i jeszcze raz komary, niesamowicie kolorowe bańki mydlane, rowerowe wycieczki i popołudniowe drzemki na świeżym powietrzu.

 Grillowane wakacje

 

Ogniska do białego rana, kąpiele w jeziorze i nieco mniejszych zbiornikach wodnych ;-) spanie w namiocie, dużo, dużo piasku, nieskończone zabawy z piłką, zbieranie jagód, poziomek i malin, budowanie szałasu. I cała masa innych wakacyjnych atrakcji. A co najważniejsze, nie byliśmy tam sami, tylko ze wspaniałymi ludźmi!


Grillowane wakacje 

A co jedliśmy? Między innymi przepyszne Szaszłyki z kurczakiem i warzywami.

 
Grillowane wakacje



Składniki:

Pierś z kurczaka

Cukinia

Bakłażan

2 marchewki

2 cebule

Zielona papryka

Pietruszka

Przyprawa do grilla (grill klasyczny Prymat)

Sól

Marynata:

3 łyżki oliwy

Łyżka musztardy miodowej

Łyżka ketchupu

Ząbek czosnku

½ łyżeczki soli ziołowej

Łyżeczka ziół prowansalskich

Grillowane wakacje 


Wykonanie:

Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z musztardą i ketchupem. Dodajemy obrany i posiekany czosnek, sól ziołową i zioła prowansalskie. Mieszamy dokładnie i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zostawiamy na co najmniej godzinę.

Cukinię i bakłażany po umyciu kroimy w plastry. Posypujemy solą i po 15 minutach wycieramy papierowy ręcznikiem. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.

Na drewniane patyczki do szaszłyków, lub specjalne szpikulce nabijamy przygotowane składniki. Posypujemy niewielką ilością przyprawy do grilla, układamy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillujemy obracając od czasu do czasu, aż warzywa ładnie się zarumienią, a mięso się upiecze. 

Grillowane wakacje 

prymat