Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane roladki z bakłażana

Składniki: 1 bakłażan cytryna sól oliwa pieprz mozzarella 150g 4-5 rzodkiewek 1 cebula dymka lubczyk (trochę świeżego)   Wykonanie: Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie plastry(tylko wzdłuż). Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok.1 h żeby puścił soki (dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie miał posmaku goryczki). Następnie smarujemy każdy plaster delikatnie oliwą z obydwu stron z jednej posypujemy pieprzem i smażymy

Składniki:

1 bakłażan

cytryna

sól

oliwa

pieprz

mozzarella 150g

4-5 rzodkiewek

1 cebula dymka

lubczyk (trochę świeżego)

 

Wykonanie:

Bakłażana myjemy i kroimy na cienkie plastry(tylko wzdłuż). Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy na ok.1 h żeby puścił soki (dzięki temu zabiegowi bakłażan nie będzie miał posmaku goryczki). Następnie smarujemy każdy plaster delikatnie oliwą z obydwu stron z jednej posypujemy pieprzem i smażymy na patelni grillowej. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mozzarellę, rzodkiewkę, cebulę kroimy w drobną kostkę. Lubczyk siekamy. Wszystko razem mieszamy. Teraz na każdy plaster bakłażana nakładamy trochę przygotowanego farszu i zwijamy w rulonik. Jeżeli chcecie podawać na ciepło (a tak według mnie smakuje lepiej) to kładziemy gotowe roladki na blachę wysmarowaną oliwą albo wyłożoną papierem do pieczenia i podgrzewamy w piekarniku w 150 st. ok. 15 min.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak