Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Gotowanie z Nigellą- Muffinki czekoladowo- bananowe

Mój mąż wyjeżdżał z kolegami z pracy na tzw. \"integrację”, poprosił mnie, żebym im coś upiekła na drogę. Ech te kuchenne rozterki, dobrze że Nigella wydała książkę Kuchnia- przepisy z serca domu. Wyczarowałam z nią coś dobrego- Muffinki z czekoladą i bananami :) Przepis zmieniłam, naprawdę tylko odrobinę ;-)

No kto nie lubi muffinek, no kto? A kto nie lubi czekolady, no kto? Ja osobiście jeszcze takiej osoby nie poznałam :) Muffinki zazwyczaj najlepsze są od razu po upieczeniu, jeszcze trochę ciepłe. Te, dzięki dodatkowi kremowego banana, dłużej zostają świeże i uroczo wilgotne w środku. Na długą podróż wprost idealne…

 

Muffinki czekoladowo- bananowe

 

Składniki:

3 bardzo dojrzałe banany

50g roztopionego masła

2 jajka

50g cukru

225g mąki pszennej

3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Wykonanie:

Banany należy rozgnieść widelcem, i nie przerywając ugniatania dodajemy jajka i masło a na sam koniec cukier. W drugiej  misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, dodajemy sodę oczyszczoną, dokładnie mieszamy i przesypujemy do miski z masą bananową. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą, ale niezbyt dokładnie, powinny pozostać grudki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do wgłębień w blaszce muffinkowej wkładamy papilotki, Ciasto przekładamy do papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 15 minut, aż babeczki ładnie wyrosną.

Przepis na 12 muffinek.
 
Gotowanie z Nigellą- Muffinki czekoladowo- bananowe


Smakowały wszystkim, ale wcale mnie to nie zdziwiło, bo przepisy Nigelli nie zawodzą ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak