Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowana masa serowa do ciasta....

Ciasto z masa serową .Próba pierwsza uda się czy nie.

Znalazłam kiedyś przepis ,a w nim masa serowa gotowana. I tu problem gotowany ser ? co się z nim stanie po podgrzaniu ? Postanowiłam sprawdzić i na szczęście nie było wpadki...

 

 

              Ciasto z masą serową


            Gotowana masa serowa do ciasta....

                                       

                                      Składniki;


Biszkopt czekoladowy ;
1 szklanka cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej
8 jajek
1 budyń czekoladowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu 



Białka ubijamy na sztywno dosypując cukier pod koniec ubijania. 
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. 
Dolewamy ciurkiem do piany. 
Następnie łączymy delikatnie z mąką ,proszkiem budyniowym .
 Przekładamy ciasto do formy 25 x 38 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.
Pieczemy 30 minut. 
Gdy przestygnie kroimy na 2 blaty.





Biszkopt kokosowy:
1 szklanka cukru kryształ
80 g wiórek kokosowych
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia.



Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno z cukrem . Żółtka miksujemy z octem i proszkiem do pieczenia. Ciurkiem przelewamy do białek. łączymy masę z mąką ziemniaczaną i na koniec z wiórkami kokosowymi.
Przelewamy do tej samej blaszki co piekliśmy biszkopt czekoladowy  i pieczemy także 30 minut w temp 180 stopni C.


                                                                  


                                                                

                                              Masa serowa;

1 szklanka cukru kryształ
700 g sera trzykrotnie mielonego z wanilią 
100 g miękkiej margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka o grubym dnie i gotujemy razem około 3-4 minut od rozpuszczenia się margaryny. 
Masa powinna trochę zgęstnieć .
                        Należy ją dokładnie i energicznie mieszać.
Na jeden blat biszkopta czekoladowego przelewamy połowę masy serowej .
Przykrywamy biszkoptem kokosowym.
Następnie zakrywamy go reszta masy serowej. 
Przykrywamy drugim blatem czekoladowym.
Ciasto polewamy polewą czekoladową .
Chłodzimy około 2 godzin w lodówce.





Gotowana masa serowa do ciasta....

Ser w połączeniu z innymi składnikami zgęstniał jak budyń i bardzo dobrze zastygł. Masa się nierozpuszcza ,gdy ciasto postoi w cieple. Trzyma swą konsystencję cały czas.
Polecam próbować zrobić coś czego się obawiamy ,  bo warto...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak