Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretkowa babka

Pamiętam z dzieciństwa ciasto składające się z samych galaretek, a dokładniej z kolorowych kostek zatopionych w białej galaretce.

Białą galaretkę można zrobić na wiele sposobów. Jak chcemy mieć coś w stylu sernika na zimno to  możemy użyć serków homogenizowanych wymieszanych z jasną galaretką. Mój mąż zażyczył sobie jednak ciasta z samych galaretek, więc w mojej Galaretkowej babce zamiast serków jest kefir.

 

Składniki:

4 różnokolorowe galaretki

3 łyżeczki żelatyny

Łyżka cukru waniliowego

400g kefiru

 

Wykonanie:

Do czterech płaskich naczyń wsypujemy galaretki i każdą z nich zalewamy 300ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny i odstawiamy do zastygnięcia. Jak galaretki będą już zupełnie sztywne to kroimy je w kostkę.

Żelatynę mieszamy z cukrem waniliowym (takim z prawdziwą wanilią) i zalewamy 100ml wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna całkiem się rozpuści a woda nieco ostygnie, wtedy pomału wlewamy kefir, cały czas mieszając.

Do slikonowej formy babkowej wlewamy masę kefirową i wrzucamy kolorowe galaretki pokrojone w kostkę, mieszamy ostrożnie i odstawiamy do lodówki na parę godzin. Ostrożnie wyjmujemy z formy i kroimy na kawałki.

Ciasto można oczywiście zrobić w dowolnej formie, np. w zwykłej keksówce, czy tortownicy wyłożonej folią spożywczą.


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak