Fritata z fasolką i pomidorkami cherry

Opublikowano: 24.01.2013
Autor: Russkaya
Fritata z fasolką i pomidorkami cherry
"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz. 29 To włoskie danie, przypominające coś pomiędzy omletem a jajecznicą. Do środka możemy dać na co tylko mamy ochotę i co zalega nam w lodówce: mięcho, warzywa, ser... ;P Ważne jest, by fritata nie była za sucha w środku.



Składniki

  • 6 jajek
  • 2/3 szklanki czerwonej fasoli
  • 1/3 puszki pomidorków koktajlowych  
  • cebula
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz, oregano, papryka...

 

Dodatkowo:

  • ser i szczypiorek do posypania
  • 3 łyżki leczo  do posmarowania fritaty

 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, przysmażamy. Następnie dodajemy pomidorki i fasolę czerwoną. Chwilę smażymy, solimy odrobinę.

W oddzielnym naczynku wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, dodajemy pokrojony szczypiorek i wlewamy na patelnię. Teraz należy szybko przemieszać składniki, dosłownie dwoma ruchami. Zmniejszamy ogień na minimalny i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy tak z 8-10 minut aż zetnie się spód. Następnie fritatę delikatnie zsuwamy na talerz i przekładamy z powrotem na talerz, tym razem do góry nogami. Ja wykorzystałam drugą patelnię i faceta ;) silniejszy, więc jemu łatwiej było przewrócić patelnię do góry nogami na drugą patelnię. Smażymy znów fritatę, tym razem krócej, tak aby nie nie była za sucha w środku. Przekładamy na talerz posypujemy startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smarujemy lekko podgrzanym leczo.

Smacznego :)

 



prymat