Fritata z fasolką i pomidorkami cherry
Składniki
- 6 jajek
- 2/3 szklanki czerwonej fasoli
- 1/3 puszki pomidorków koktajlowych
- cebula
- garść szczypiorku
- sól, pieprz, oregano, papryka...
Dodatkowo:
- ser i szczypiorek do posypania
- 3 łyżki leczo do posmarowania fritaty
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę, przysmażamy. Następnie dodajemy pomidorki i fasolę czerwoną. Chwilę smażymy, solimy odrobinę.
W oddzielnym naczynku wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami, dodajemy pokrojony szczypiorek i wlewamy na patelnię. Teraz należy szybko przemieszać składniki, dosłownie dwoma ruchami. Zmniejszamy ogień na minimalny i przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy tak z 8-10 minut aż zetnie się spód. Następnie fritatę delikatnie zsuwamy na talerz i przekładamy z powrotem na talerz, tym razem do góry nogami. Ja wykorzystałam drugą patelnię i faceta ;) silniejszy, więc jemu łatwiej było przewrócić patelnię do góry nogami na drugą patelnię. Smażymy znów fritatę, tym razem krócej, tak aby nie nie była za sucha w środku. Przekładamy na talerz posypujemy startym żółtym serem i szczypiorkiem. Smarujemy lekko podgrzanym leczo.
Smacznego :)