Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Forszmak lubelski - danie regionalne

Forszmak to smaczny , pożywny gulasz z dodatkiem ogórków zabielany śmietaną. Jest daniem regionalnym w Małopolsce, na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie.

 

                                                                    Forszmak lubelski

 

Forszmak lubelski - danie regionalne

                                         


                                            0k .1 kg karkówki wieprzowej,

    100 g kiełbasy wędzonej,
    100 g wędliny np.. szynka,
    2   ogórki  kiszone,
    2  ogórki konserwowe
    2 łyżki przecieru  pomidorowego
    2 łyżki śmietany  osiemnaście  proc.,
    2 -3  liście  laurowe
    5 ziaren  ziela angielskiego
    olej do smażenia,
    1 l wody
    2
kostki rosołowe
    1 cebula biała,
    2 łyżki mąki  pszennej

 

 

 

 Szykujemy składniki potrzebne do przygotowania dania. 
Pokrojona wędlinę przesmażamy na 3 łyżkach oleju.
Forszmak lubelski - danie regionalne



Mięso z karkówki smażymy w innym rondlu.
Do wędliny dodajemy cebulę ,a po chwili smażenia razem oprószamy mąką . 
 Do garnka z karkówką dodajemy zawartość patelni i ziele angielskie oraz liście laurowe. 
 Dodajemy kostki i zalewamy wodą . Gotujemy około 1 godziny razem.

 
Forszmak lubelski - danie regionalne

Pod koniec łączymy z przecierem i pokrojonymi w plastry ogórkami.
Forszmak lubelski - danie regionalne


Doprawiamy do smaku pieprzem i zaprawiamy śmietaną .
Energicznie mieszamy ,zagotowujemy i mamy gotowe danie. 
Podajemy z chlebem lub ziemniaczkami. 

 
Forszmak lubelski - danie regionalne

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak