Flaczki z żołądków

Opublikowano: 07.02.2013
Autor: IZABELA29
Flaczki z żołądków
Flaczki nie lubiane przeze mnie do pewnego czasu. Teraz robię je coraz częściej i w różnej wersji...

 

 

Składniki:

 

800 g żoładków  kurzych
    1 filet z kurczaka podwójny,
    2 łyżki przyprawy do flaków,
    2 łyżki majeranku Prymat,
    pieprz czarny do smaku,
    3 marchewki,
    2 ziemniaki,
    2 łyżki Kucharka - uniwersalnego
    4 l wody,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    3 liście laurowe,
    1 łyżka mąki pszennej,
    125 ml wody

 

 

 

                                     Żołądki i filet z kurczaka wkładamy do garnka. 

 

                            Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

 

 

 

                              Zalewamy wodą i gotujemy.

 

 

        Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy łyżką cedzakową.

 

 

                             Kroimy w paseczki. 

 

Marchewki i ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej.
Razem z mięsem wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku Kucharkiem, pieprzem i przyprawą do flaków.
Zagęszczamy rozprowadzoną mąką w wodzie.

Podajemy z pieczywem.

 

                                       

 

Tak wpisuje ten wpis aż zrobiłam się głodna i z miłą chęcią takie flaczki bym sobie teraz zjadła.

 Pasja do gotowania z genami chyba od taty przeszła i to, że polubiłam flaczki to też jego zasługa.

Dziękuję tato.

prymat