Flaczki z żołądków
Składniki:
800 g żoładków kurzych
1 filet z kurczaka podwójny,
2 łyżki przyprawy do flaków,
2 łyżki majeranku Prymat,
pieprz czarny do smaku,
3 marchewki,
2 ziemniaki,
2 łyżki Kucharka - uniwersalnego
4 l wody,
3 ziarna ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 łyżka mąki pszennej,
125 ml wody
Żołądki i filet z kurczaka wkładamy do garnka.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Zalewamy wodą i gotujemy.
Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy łyżką cedzakową.
Kroimy w paseczki.
Marchewki i ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej.
Razem z mięsem wrzucamy z powrotem do garnka i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku Kucharkiem, pieprzem i przyprawą do flaków.
Zagęszczamy rozprowadzoną mąką w wodzie.
Podajemy z pieczywem.
Tak wpisuje ten wpis aż zrobiłam się głodna i z miłą chęcią takie flaczki bym sobie teraz zjadła.
Pasja do gotowania z genami chyba od taty przeszła i to, że polubiłam flaczki to też jego zasługa.
Dziękuję tato.